De graven zitten verstopt onder een groene heuvel, aangelegd door Hummel zelf
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

77-jarige Drent vervult droom met eigen familiegrafheuvel

Een 77-jarige man uit Hollandscheveld heeft een eigen familiebegraafplaats gebouwd op zijn landgoed. De reden voor de bouw van een familiegraf is voor Lucas Hummel simpel. "Ik wilde een plek hebben waar mijn dierbaren en ik voor altijd eeuwige rust konden vinden. En dat kan op deze manier, dat is wel bijzonder."

Het familiegraf zit verstopt onder een groene heuvel, aangelegd door Hummel zelf. De graven zijn vier rijen dik op elkaar gestapeld, een soort muur van ongeveer vier meter hoog met daarover een groene bult. "Een diep gekoesterde wens waar ik jaren aan heb gewerkt. Nu is het gelukt", zegt hij tegen RTV Drenthe.

Inspiratie putte hij uit de Drentse grafheuvels uit de late Steentijd en IJzertijd. "Ik wilde het ook zo lokaal mogelijk houden, dus met behulp van ondernemers uit de regio zijn de grafkelders ontworpen. Ik denk dat er in Nederland geen vergelijkbaar iets te vinden is."

Een plekje voor de familie

Jaren geleden mikte Hummel al op een eigen begraafplaats voor hem en zijn geliefden. Het gemeentebestuur ging destijds niet akkoord met de plannen. De regels voor het gebied waar hij woont stonden het niet toe. Alleen boerenbedrijven waren toegestaan.

Op zijn 65ste verjaardag riep hij zijn zes kinderen bij elkaar. De oud-directeur van een slagersbedrijf in Hoogeveen vroeg wie van zijn kinderen het agrarische bedrijf dat hij als hobbyboer runde wilde overnemen. Niemand wilde dat.

Wel waren hij en zijn kinderen het erover eens dat ze het gebied niet kwijt wilden. Hummel besloot er daarom een landgoed van te maken en kreeg daar goedkeuring voor. Zo zou het voor altijd in handen blijven van de familie.

In speciale gevallen kan een gemeente toestemming geven voor begraven op eigen grond. Wel moet er dan worden voldaan aan strenge eisen. Jaren gingen voorbij, maar eerder dit jaar heeft hij akkoord gekregen van de gemeente.

'Gaat niet om mij'

Op het landgoed heeft hij samen met zijn familie 35.000 bomen geplant. En aangezien het een landgoed is, moet het terrein te bereiken zijn voor wandelaars. "Mensen kunnen langs de begraafplaats lopen en mogen er kijken", aldus Hummel.

Op de vraag of hij samen met de plek op de foto wil voor dit artikel is hij duidelijk: "Nee, het gaat niet om mij. Ik vind het gewoon mooi dat ik iets achter kan laten dat van mijn familie blijft."

Advertentie via Ster.nl