Sue Gray
NOS Nieuws

Omstreden stafchef Britse premier Starmer stapt op na kritiek over hoog loon

De stafchef van de Britse premier Starmer is teruggetreden, nadat er onder meer discussie was ontstaan over de hoogte van haar loon. Volgens berichten werd ook haar functioneren in de regering-Starmer al langer ter discussie gesteld. Er zouden daardoor spanningen zijn ontstaan binnen Starmers team van adviseurs.

De positie van de stafchef, Sue Gray, stond vanaf de start van de nieuwe Labour-regering onder druk vanwege een recente loonsverhoging. Terwijl naaste medewerkers van Starmer salaris moesten inleveren, onthulde de BBC een paar weken geleden dat Gray een jaarsalaris van 170.000 pond opstreek (omgerekend zo'n 202.000 euro). Daarmee verdiende Starmers belangrijkste adviseur 3000 pond meer dan de premier.

Volgens de BBC werd Gray door collega's geadviseerd om bij een recente salarisverhoging een paar duizend pond minder te vragen, maar ze zou daar geen gehoor aan hebben gegeven. Ontevreden Labour-collega's besloten daarop haar salaris aan de media te lekken.

'Bij iedere kwestie betrokken'

Volgens Britse media zorgde ook de houding van de stafchef voor frustratie binnen de regering-Starmer. Collega's beklaagden zich erover dat Gray zich de facto als vicepremier zag, die bij elke kwestie betrokken wilde zijn.

"De afgelopen weken is mij duidelijk geworden dat intense commentaren op mijn functioneren een afleiding dreigden te worden voor het werk van de regering", zegt Gray in een verklaring. Ze stapt per direct op, maar krijgt volgens Downing Street 10 een nieuwe functie.

Onderzoek naar 'partygate'

Gray verwierf eerder bekendheid door haar onderzoek naar 'partygate', het schandaal over een reeks feestjes in de ambtswoning van toenmalig premier Boris Johnson tijdens de coronalockdowns. Haar kritiek was een belangrijke factor in het vertrek van Johnson.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl