Sociaal isolement zonder internet
Geen internet, het is bijna niet meer voor te stellen. Toch is dat precies wat Arne Maas voor zijn onderzoek zestien mensen oplegde: een week lang internetloos door het leven gaan. Ook liet hij ze zichzelf en hun 'ontwenningsverschijnselen' vastleggen op camera.
Zeven dagen lang offline. Dat dit vooruitzicht voor veel mensen niet zo aantrekkelijk is merkte Maas al snel: "Het was heel moeilijk om proefpersonen te vinden die wilden meewerken aan het onderzoek. De meesten hebben er gewoon geen zin in: een week zonder tv vinden ze wel prima, maar zonder internet is geen optie."
Buitengesloten
Van de videodagboeken van de proefpersonen is een documentaire gemaakt. Hierin zie je dat de internetonthouding hen zwaar valt: "Ze kregen natuurlijk praktische problemen, maar vooral op sociaal-emotioneel vlak liepen ze tegen dingen aan. De proefpersonen vonden dat ze in een sociaal isolement terechtkwamen, en voelden zich buitengesloten omdat ze niet wisten wat hun vrienden aan het doen waren."
"Het ontregelt het leven van de jongeren", vindt Maas. "Ze zijn afgesloten van de wereld, en de verveling slaat soms toe. Iemand loopt inkomsten mis door gemiste opdrachten, en vergeet afspraken." Anderen vervallen juist in 'ouderwetse' gewoontes, zoals het lezen van tijdschriften en het bezoeken van vrienden."
Grappig vond Maas de 70-jarige vrouw die ook aan het experiment meedeed: "Ze hechtte -net als de jongeren in het experiment- veel waarde aan het sociale aspect van internet. Normaliter was ze een à twee uur per dag online, en ze voelde zich eenzaam nu ze offline was."
Door: Suse