NOS Nieuws

Wekdienst 2/10: VN-Veiligheidsraad komt bijeen • Herdenking razzia van Putten

Goedemorgen! In Putten wordt vandaag de razzia herdacht waarbij tachtig jaar geleden 659 mannen uit het dorp werden weggevoerd door de Duitse bezetter. En Feyenoord komt in actie: de wedstrijd in Catalonië is vanavond.

Eerst het weer: de regen trekt vanochtend via Limburg het land uit. Vooral vanmiddag is er zon, hoewel het op sommige plekken in het noorden weer kan gaan regenen. Het wordt 13 tot 15 graden en er staat een matige noordoostenwind.

Het weer van woensdag 2 oktober

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De VN-Veiligheidsraad komt vanmiddag in spoedzitting bijeen. Aanleiding is de Iraanse raketaanval op Israël van gisteren. De Israëlische VN-gezant wil dat de Veiligheidsraad de Iraanse aanval veroordeelt en dat de Revolutionaire Garde als terroristische organisatie wordt bestempeld.
  • In Putten wordt de razzia van tachtig jaar geleden herdacht. Op 2 oktober 1944 werden 659 mannen uit het Gelderse dorp weggevoerd door de Duitse bezetters. Na de oorlog keerden er maar 48 levend terug. Bij de herdenking is ook koning Willem-Alexander aanwezig.
  • De Taiwanese regio Kaohsiung bereidt zich voor op tyfoon Krathon. Het land krijgt vaker met tropische stormen te maken, maar die trekken meestal door dunbevolkt, bergachtig gebied. In Kaohsiung wonen zo'n 2,7 miljoen mensen. Er staan 38.000 militairen paraat en mensen krijgen het advies om thuis te blijven.
  • Feyenoord speelt in de Champions League tegen het Spaanse Girona, de club van Daley Blind. De wedstrijd in Catalonië begint om 18.45 uur.

Wat heb je gemist?

De Israëlische premier Netanyahu zweert wraak na de Iraanse raketaanval op zijn land gisteravond. "Iran heeft een grote fout gemaakt en zal ervoor boeten", zei hij na overleg met het veiligheidskabinet.

Iran vuurde volgens Israël zo'n 180 raketten af. Israël zegt dat het de meeste raketten heeft onderschept, al waren er ook inslagen en is er op meerdere plekken schade.

Het Israëlische leger heeft opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd boven Beiroet. Op X zegt het Israëlische leger dat de aanvallen waren gericht tegen terroristische doelen in de Libanese hoofdstad.

Ander nieuws uit de nacht:

  • In Almere is aan het einde van de avond een politieachtervolging geëindigd in een ongeluk met vijf gewonden. De bestuurder van de achtervolgde auto botste tegen geparkeerde voertuigen en tegen een boom. Alle vijf inzittenden van de auto raakten gewond.
  • Muziekmagnaat Sean 'Diddy' Combs wordt door nog eens 120 vermeende slachtoffers beschuldigd van seksueel geweld, zowel vrouwen als mannen. 25 van hen waren volgens de advocaat minderjarig op het moment van misbruik.
  • Twee tekeningen die prinses Beatrix maakte toen ze jong was, zijn geveild voor bijna 3000 euro. Het gaat om de werken Ballerina's en Veld met hondjes. Het laatste is gesigneerd met de letters TVO: Trix van Oranje.

En dan nog even dit:

Gisteren was de eerste werkdag voor oud-premier Mark Rutte als secretaris-generaal van de NAVO. Zijn voorganger Jens Stoltenberg gaf tijdens een ceremonie de voorzittershamer over:

Rutte geïnstalleerd als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl