De EOD heeft de ontsteker van de bom succesvol verwijderd
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Bom uit WO II ontmanteld in Bunnik: gebied weer vrijgegeven

In Bunnik is vandaag een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld, nadat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) de ontsteker met succes van de bom had verwijderd.

Dat betekent dat de bewoners van zestien woningen in de omgeving, die uit voorzorg waren ontruimd, weer terug naar huis mogen. Ook het treinverkeer tussen Utrecht en Driebergen is hervat. De noodverordening die in een deel van het gebied gold, is door de burgemeester om 10.45 uur opgeheven.

De bom, een Britse 500-ponder, werd in juli al gevonden in de grond bij een houthandel. Dat gebeurde na speurwerk van de lokale historicus Henk Blok. Hij had meerdere oorlogsdagboeken in handen, waarin staat beschreven hoe de geallieerden de strategische locatie langs het spoor en de Kromme Rijn bombardeerden.

Ontploffing

Blok realiseerde zich daardoor dat er een grote kans was dat er nog steeds bommen in de grond aanwezig waren en besloot de houthandel erop te wijzen vanwege mogelijk explosiegevaar bij graafwerkzaamheden. Het bedrijf nam de waarschuwing meteen serieus en legde het werk per direct stil, meldt RTV Utrecht.

Een gespecialiseerd onderzoeksbureau werd ingeschakeld en vond de bom, die daarna direct is afgedekt en veiliggesteld door de EOD. Vandaag werd deze ontmanteld door het ontstekingsmechanisme te verwijderen. De bom wordt nu naar het militair oefenterrein Leusderheide vervoerd, waar die tot ontploffing wordt gebracht.

Advertentie via Ster.nl