Pete Rose
NOS Sport

Omstreden honkballegende Pete Rose (83) overleden

De Amerikaanse honkballegende Pete Rose is maandag op 83-jarige leeftijd overleden. Hij schreef geschiedenis met een recordaantal van 4.256 honkslagen als profhonkballer sinds de jaren '60, een record dat nog altijd staat.

Rose speelde in de Major League Baseball (MLB) van 1963 tot 1986 en maakte furore bij Cincinnati Reds in de staat Ohio. Later speelde hij ook nog voor Philidelphia Phillies en Montreal Expos. Rose, zeventien keer uitgeroepen tot All Star, won driemaal de World Series.

Rose, ook wel Charlie Hustle genoemd, beleefde niet alleen hoogtepunten. Eind jaren 80 werd hij levenslang geschorst, omdat hij als speler op wedstrijden van zijn eigen team zou hebben gegokt. Hij probeerde meerdere keren zijn schorsing aan te vechten, maar was daarin nooit succesvol.

Ook werd Rose in 1990 veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens belastingfraude. "Ik heb mijn waardigheid verloren, mijn zelfrespect, mijn dierbare supporters en vele goede vrienden. Maar wat ik nog het ergste vind, is dat mijn vrouw nu tegen mijn zoontje moet zeggen dat zijn vader een bajesklant is", zei hij tegen de rechtbank.

Geen Hall of Fame

Ondanks zijn ongeëvenaarde record is Rose nooit toegelaten tot de Hall of Fame, de eregalerij van de beste honkballers van de Verenigde Staten.

De Amerikaanse honkbalwereld reageert verslagen op het overlijden van Rose. Zo schrijft voormalig honkballer Alexander 'A-Rod' Rodriguez op X dat hij "diep bedroefd" is vanwege het nieuws. Ze werkten samen bij televisienetwerk Fox. "Hij bracht altijd een glimlach op mijn gezicht. Niemand hield meer van honkbal dan Pete en ik ga hem vreselijk missen."

Beelden uit de carrière van overleden honkballegende Pete Rose (83)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl