elle de Jonge, Leny Breederveld en Martin van Waardenberg op de rode loper tijdens het Gouden Kalveren Gala
NOS Nieuws

'De Terugreis' wint Gouden Kalf voor beste film, 'De Joodse Raad' beste dramaserie

Bij de uitreiking van de Gouden Kalveren in Utrecht is De Terugreis uitgeroepen tot beste film. Hoofdrolspeelster Leny Breederveld kreeg het Kalf voor beste hoofdrol.

In De Terugreis reist het oudere koppel Jaap en Maartje af naar Spanje om een oude, zieke vriend op te zoeken. Onderweg komen ze erachter dat ze zelf ook niet meer de jongsten zijn.

Hardcore Never Dies won de meeste Gouden Kalveren: voor beste sound design, beste muziek, beste production design en beste costume design. Deze film over de gabberbeweging van de jaren 90 was met tien nominaties vooraf een van de favorieten.

De veelgeprezen serie De Joodse Raad werd uitgeroepen tot beste dramaserie. Deze EO-productie won ook een Kalf voor het beste scenario.

Meeste bioscoopbezoekers

Drie Kalveren gingen naar Dit is geen kerstfilm. De komedie kreeg de filmprijzen voor beste regie (Michael Middelkoop) en beste scenario. Actrice Laura Bakker kreeg het beeld in de categorie beste bijrol. Ook De bezette stad van Steve McQueen (beste camera, beste montage en beste lange documentaire) ging met drie prijzen naar huis.

Begin september maakte de organisatie van het Nederlands Film Festival al bekend dat het Gouden Kalf van het Publiek dit jaar gaat naar Bon Bini: Bangkok Nights met Jandino Asporaat in de hoofdrol. De film trok het afgelopen jaar de meeste bioscoopbezoekers.

De Gouden Kalveren zijn de belangrijkste filmprijzen van Nederland. Ze worden sinds 1981 jaarlijks uitgereikt aan het einde van het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl