Het schip bij aankomst in de haven van Harlingen
NOS NieuwsAangepast

Reddingsdienst haalt kinderen en begeleiders van schip op Waddenzee

Op de Waddenzee zijn 24 passagiers van een zeilschip gehaald dat water maakt. Het gaat om 21 scholieren en 3 begeleiders, allen uit Duitsland, meldt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De eersteklassers van 12 tot 13 jaar waren bezig met een meerdaagse tocht over de Waddenzee.

De Duitse kinderen en hun begeleiders zijn uit voorzorg naar de wal in Harlingen gebracht. Niemand is gewond geraakt, maar de kinderen waren volgens schipper Laurens Sinaasappel wel wat geschrokken. Ze zitten inmiddels in de bus terug naar huis.

De klipper Johanna Engelina maakte water op de vaarroute tussen Harlingen en Vlieland, vertelt Sinaasappel vanuit de haven van Harlingen. "We hebben de pompen aangezet en daarmee leek het onder controle. Maar toen de wind aantrok werd het toch te spannend en hebben we de KNRM gealarmeerd." Ook rederij Noordgat van Terschelling hielp mee.

Heel harde wind

Voor de zekerheid liet Sinaasappel zijn schip op een zandbank lopen. Hij zegt dat er nooit gevaar is geweest dat het zou zinken. Nadat de passagiers van boord waren gehaald, is de klipper naar Harlingen gesleept.

Sinaasappel heeft de schade nog niet kunnen zien, maar hij vermoedt dat het schip door de zeer harde wind vannacht in de haven van Vlieland een beschadiging heeft opgelopen.

Scholieren

De scholieren waren op vakantie op de Waddenzee, vertelt een woordvoerder van de KNRM, iets dat volgens een woordvoerder van de KNRM veel wordt gedaan. "Ze zouden vanavond al naar huis gaan, dus de bus die ze kwam ophalen was al onderweg."

Alle bagage lag aan boord van het schip, omdat de leerlingen er ook overnachtten. De reddingsboot heeft alles opgehaald, zodat de passagiers droge kleding konden aantrekken voordat ze de bus naar huis instapten. "De leerlingen waren op het dek boven gaan staan, want als een schip lek is ga je niet meer beneden staan. Vanwege het slechte weer waren ze daar flink natgeregend", aldus de woordvoerder van de KNRM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl