Benny Golson op het podium op het San Sebastian Jazz Festival
NOS Nieuws

Jazzgrootheid Benny Golson (95) overleden

De Amerikaanse tenorsaxofonist en componist Benny Golson is op 95-jarige leeftijd overleden. Zijn agent bevestigt dat aan The New York Times. Zijn muzikale carrière duurde meer dan zeventig jaar en maakte hem een jazzlegende.

Golson groeide op in een muzikaal gezin in Philadelphia en begon op zijn negende met piano spelen. Op 14-jarige leeftijd zag hij een optreden van een beroemde tenorsaxofonist en raakte hij helemaal in de ban van dat instrument. Als tiener speelde hij samen met lokale muzikanten, die later ook zouden uitgroeien tot jazzlegendes, zoals John Coltrane. Deze generatie vol talent zorgde ervoor dat Philadelphia een van de belangrijkste jazz-steden werd.

Golson nam meer dan dertig albums op onder zijn eigen naam, en nog veel meer met andere grote artiesten. De lijst van supersterren met wie hij samenwerkte is lang. Count Basie, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Benny Goodman en Dusty Springfield zijn maar een kleine greep daar uit.

Jazz standards

Naast wereldberoemd muzikant werd Benny Golson ook groot als componist. Hij schreef meer dan 300 composities en wordt gezien als iemand die een grote bijdrage heeft geleverd aan het subgenre hardbopjazz. Met stukken als I Remember Clifford, Blues March en Killer Joe componeerde hij enkele zogenoemde 'jazz standards'; muziekstukken die tot het standaardrepertoire van jazzmusici zijn gaan behoren.

Toen de jazz in de jaren 60 minder populair werd, legde Golson zich meer toe op het componeren en arrangeren van muziek voor films en tv-series. Zo is zijn muziek te horen in M*A*S*H, The Partridge Family en Mission: Impossible. In 2020 ontving Golson de Grammy Trustees Award voor zijn bijdrage aan de muziek.

A Great Day in Harlem

In 2004 speelde Golson nog een kleine rol in de film The Terminal van Steven Spielberg, waarin een man (Tom Hanks) naar New York reist om een handtekening van hem te bemachtigen; dan heeft hij alle handtekeningen van de muzikanten op de beroemde foto die bekend werd als A Great Day In Harlem.

Die foto bestaat echt; in 1958 gingen 57 muzikanten samen op de foto voor Esquire Magazine. Benny Golson was één van de twee muzikanten op die foto die nog leefden. Saxofonist Sonny Rollins is nu de enige.

Golson bleef tot ver in de 90 optreden. Hij was ook meerdere keren in Nederland te zien. Hij overleed afgelopen zaterdag in New York, nadat hij korte tijd ziek was geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl