Een agent van de Duitse federale politie zet een vrachtwagen aan de kant bij de grensovergang bij De Lutte
NOS Nieuws

Ruim 180 mensen betrapt bij Duitse grenscontroles

Bij controles bij de Duitse westgrens zijn van maandag tot en met donderdag zeker 182 mensen tegengehouden. Zij wilden Duitsland binnenkomen, maar hadden geen geldig visum.

De Duitse krant Die Welt meldt op basis van gegevens van de nationale politie dat honderd mensen onmiddellijk zijn teruggestuurd. Het ging om pogingen om de grens over te komen met Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk.

Toename asielaanvragen

De tijdelijke grenscontroles in Duitsland zijn ingevoerd omdat minister Faeser van Binnenlandse Zaken het aantal mensen wil terugdringen dat het land zonder de benodigde papieren binnenkomt. De maatregel ging afgelopen maandag in en geldt zeker zes maanden.

Faeser wil hiermee ook Duitsland beschermen tegen dreigingen zoals islamitisch terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit. In mei doodde een Afghaanse man een politieagent bij een bijeenkomst van de islamkritische beweging Pax Europa in Mannheim. Een maand geleden stak een Syrische asielzoeker in Solingen drie mensen dood bij het 650-jarig bestaan van de stad.

De Duitse federale politie voert controles uit op de A1/A30 bij de grensovergang met Duitsland

Buitenlanders die bij binnenkomst aan de grens asiel aanvragen, worden op dit moment niet afgewezen omdat de aanvraag onderzocht moet worden. Er is echter geen sprake van een daling van het aantal asielaanvragen sinds de grenscontroles. Dat aantal is zelfs licht gestegen: in de eerste vier dagen na de start werden 3626 asielaanvragen ingediend, vergeleken met 3581 en 3063 in de eerste vier dagen van de twee weken daarvoor.

Flixbussen

Sinds oktober 2023 zijn er controles aan de grenzen met Polen, Tsjechië en Zwitserland, en sinds 2015 aan de grenzen met Oostenrijk. Hoewel een periode van enkele dagen moeilijk te vergelijken is met die van enkele maanden, zijn er aanwijzingen dat de aantallen geweerde mensen aan de oost- en zuidgrens aanzienlijk hoger zijn dan die aan de westgrens.

De grenscontroles worden vooral op de hoofdroutes op snelwegen uitgevoerd. De voorzitter van de Duitse politiebond meldt dat daardoor de bekende controleposten worden omzeild. Zo reizen mensen in Flixbussen, die snelwegen veelal mijden. Deze worden ook veelvuldig gebruikt "door mensen die illegaal het land binnenkomen", aldus de voorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl