Stefan Verwey
NOS Nieuws

Volkskrant-cartoonist Stefan Verwey (78) overleden

Cartoonist Stefan Verwey is op 78-jarige leeftijd overleden. Verwey leed al enkele jaren aan alzheimer, meldt de Volkskrant, de krant waar 47 jaar lang zijn tekeningen werden gepubliceerd.

Verwey begon zijn carrière in 1966 met zijn strip Broeder Gosewijn in de Katholieke Illustratie, een Nederlands geïllustreerd weekblad voor katholiek Nederland. De strips zijn gebaseerd op zijn ervaringen op een kostschool in Oss en bespotten op een milde manier het "rijke roomsche leven", zoals de Volkskrant het beschrijft.

De strip Broeder Gosewijn

Zijn doorbraak kwam in 1974 toen hij voor de Volkskrant ging werken. Zijn krant schrijft dat Verweys humor evolueerde van woordloze grappen naar maatschappelijk geëngageerde, politieke cartoons.

"Verwey tekent wrange grappen over gifbelten, atoombommen, militaire junta's, geestdodende flatwijken en gewetenloze grootindustriëlen vertrouwde thema's voor de 'kritiese' krantenlezer van toen", staat in zijn necrologie. Hij won twee keer de Inktspotprijs voor beste politieke cartoon.

Zijn stijl werd met de jaren steeds scherper en zijn figuren veranderden van ronde naar hoekige vormen. Later werden de driehoekige pootjes gewone voeten, de lege gezichten gingen emoties vertonen en de personages begonnen te praten.

Een strip van Verwey in de Volkskrant

Naast zijn duiding van de actualiteit publiceerde Verweij ook steeds vaker licht ironische beschouwingen op lezers, boekwinkels en het boekenvak. Verwey publiceerde ook in Vrij Nederland, De Gelderlander, de VPRO Gids en in een aantal buitenlandse bladen.

Toen hij na duizenden cartoons op 1 februari 2020 afscheid nam van de Volkskrant, deed hij dat ook met een allerlaatste grap in die geest: "Eindelijk tijd om te lezen", liet hij zijn alter ego zeggen tussen boekenkasten met een lege tekentafel in de kamer.

De laatste tekening van Verwey in de Volkskrant

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl