De Pakistaanse Mirha en Minal na hun operatie
NOS Nieuws

Pakistaanse Siamese tweeling succesvol gescheiden

Een Siamese tweeling is in Turkije succesvol van elkaar gescheiden tijdens een 14 uur durende operatie. De Pakistaanse baby's Minal en Mirha werden geboren met hun hoofden aan elkaar gegroeid. Ook deelden de meisjes vitale bloedvaten en weefsel in hun brein.

Voor het scheiden van de tweeling waren verschillende operaties nodig. De uiteindelijke scheiding werd uitgevoerd in juli, maar organisatie Gemini Untwined maakt het nieuws van de succesvolle operatie nu pas bekend. Eind deze maand zullen de meisjes terugkeren naar Pakistan.

Gemini Untwined werd speciaal opgericht voor kennisdeling over tweelingen die met de hoofden aan elkaar geboren worden. Slechts 5 procent van alle Siamese tweelingen is een zogenoemde craniopagus-tweeling, waarbij de hoofden aan elkaar zitten. Veel van hen overlijden voor of tijdens de geboorte. Als ze niet gescheiden worden na de geboorte is hun levensverwachting laag.

De chirurg die de operatie uitvoerde heeft eerder Siamese tweelingen gescheiden. "Het is een bijzonder voorrecht om deze meisjes en hun familie een nieuwe toekomst te kunnen bieden waarin ze onafhankelijk kunnen leven en van hun jeugd kunnen genieten", zegt hij.

Na de scheidingsoperatie hebben kinderen lange tijd intensieve revalidatie nodig. Vaak hebben zij namelijk nog nooit rechtop gezeten, gekropen of gelopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl