NOS Voetbal

Is drie spitsen bij Ajax niet te veel van het goede? 'Logica is ver te zoeken'

  • Frank Hettinga

    redacteur NOS Sport

  • Frank Hettinga

    redacteur NOS Sport

John van 't Schip was deze zomer net bij Ajax doorgeschoven van trainer naar technisch adviseur toen hij zei: "Het is een beetje te veel van het goede als Wout Weghorst ook naar Ajax komt. Dan moet er iets gebeuren."

Daarmee doelde hij op een vertrek van een van Ajax' spitsen, Brian Brobbey of Chuba Akpom.

Maar er gebeurde niets, geen van beiden ging weg uit Amsterdam. En Weghorst kwam wel.

Dus kan Ajax-trainer Francesco Farioli vanavond tegen Fortuna Sittard - precies een maand na het vorige eredivisieduel - uit drie smaken kiezen in de punt van de aanval.

Het roept de vraag op of drie spitsen inderdaad niet te veel van het goede is.

"Ja, ik voorzie wel problemen", zegt oud-spits en NOS-analist Pierre van Hooijdonk. "De keuze om Weghorst te halen, mist elke vorm van beleid. De logica is ver te zoeken."

Onomstreden

"Temeer omdat Brobbey heeft bewezen onomstreden te zijn. Ook op basis van vorig jaar al wel. Hij was een van de weinige lichtpuntjes." Brobbey scoorde afgelopen seizoen 18 keer in de eredivisie, waarin Ajax als vijfde eindigde.

Van Hooijdonk kwam na Brobbey's knappe optreden van vorige week dinsdag tegen Duitsland superlatieven tekort. Hij noemde hem "onze Nederlandse Romelu Lukaku" en "een Hulk".

Brobbey blij dat hij tegen Duitsland mocht spelen: 'Ander niveau dan Bosnië'

In die zin kan coach Farioli niet meer om Brobbey heen, vindt hij. "Brobbey is de jonge jongen (22 jaar, red.), die zou altijd voorrang moeten krijgen. En ja, dan heb je twee mannen op de reservebank zitten die allebei niet op een andere positie kunnen spelen."

Van Hooijdonk snapt dat de club een druk programma voor de boeg heeft, met doordeweeks drie in te halen eredivisieduels en acht Europa League-wedstrijden. En dus valt er wat voor te zeggen om aanvallers te rouleren. Ook met het oog op de blessuregevoeligheid van Brobbey.

Maar Ajax had volgens Van Hooijdonk in plaats van Weghorst een spits moeten halen die meer op Brobbey lijkt. "Als Brian geblesseerd raakt, dan verandert het spel van Ajax vrij drastisch. Achter hem staan nu twee pinchhitters die totaal anders spelen."

"Ik vind Weghorst geen pinchhitter", zegt Erik Meijer, oud-spits van onder andere PSV, Leverkusen en Liverpool. "Het is goed dat Ajax hem heeft gehaald, maar dan moet je 'm ook laten starten."

Streepjes achter je naam

"Ik volg Weghorst al jaren in Duitsland. En je kunt van hem zeggen wat je wil, maar hij is heel ervaren en effectief. Uiteindelijk word je afgerekend op de streepjes achter je naam: doelpunten. Dat zit bij Weghorst wel goed."

Meijer: "Brobbey zal hard moeten werken om dat te kunnen evenaren. Na die pot tegen Duitsland ben ik niet opeens Brobbey-fan. Het was de eerste goede wedstrijd die ik in lange tijd van hem heb gezien. Ja, ik ben kritisch, omdat ik hem een hele goede spits vind, maar hij is nog heel wild in de afwerking, te wisselvallig ook."

Toch vindt Meijer drie spitsen in een selectie niet te veel. "Bij Liverpool hadden we er zelfs vier." Meijer moest rond de eeuwwisseling de concurrentiestrijd aangaan met Ballon d'Or-winnaar Michael Owen, kind van de club Robbie Fowler en Engels international Emil Heskey.

"Daar mocht ik tegen vechten... Tja, dat was moeilijk", zegt hij droogjes. Meijer besloot gauw te vertrekken en terug te keren naar Duitsland, naar Hamburger SV.

Hij voorziet dan ook dat een van de drie spitsen in de winterstop zijn heil buiten Amsterdam zal zoeken.

Chuba Akpom

"Maar met drie spitsen houd je het zaakje lekker scherp. Weghorst zal het niet accepteren als hij niet speelt. Dat zit nou eenmaal in zijn persoonlijkheid. En ik denk ook dat hij uiteindelijk de spits nummer 1 wordt, hoor."

Meijer verwacht echter niet dat het ruzie wordt tussen de drie. "Al zal je een concurrent niet zo snel helpen. Maar je speelt zelden tegen elkaar op de training, hè. Dus je kunt elkaar niet echt een doodschop geven. Die gedachte komt af en toe wel bij je op natuurlijk, haha."

Enfin, met twee spitsen voetballen, is dat nog een optie? "Ja, misschien wel", zegt Van Hooijdonk. "Als je daarmee de kikkers wat makkelijker in de kruiwagen houdt, dan is dat een goed alternatief. Maar ja, een buitenlandse trainer die met twee spitsen bij Ajax gaat spelen... ik hoor de kettingzaag hier al ronken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl