De eerste foto van Titan op de zeebodem
NOS NieuwsAangepast

Kort voor imploderen onderzeeër Titan stuurde bemanning: 'Alles in orde'

Kort voordat de onderzeeër Titan vorig jaar implodeerde in de Atlantische Oceaan stuurde de bemanning nog een bericht aan het ondersteuningsschip Polar Prince dat luidde: "Alles is hier in orde". Dat bleek tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse kustwacht over het incident waarbij alle vijf opvarenden omkwamen.

Bij die hoorzitting werd ook voor het eerst een foto getoond van het wrak van Titan op de zeebodem in de buurt van Titanic. Op de afbeelding, genomen door een onderwaterrobot, is de losgekomen achtersteven van de onderzeeër op bijna 4 kilometer diepte gezien.

De onderzeeër was vorig jaar juni onderweg naar het wrak van de Titanic. Al na één uur en drie kwartier verging het diepzeeschip van het bedrijf OceanGate.

Hoe de implosie kon plaatsvinden is na meer dan een jaar onderzoek nog niet duidelijk. De hoorzitting van de kustwacht moet daar meer duidelijkheid over verschaffen. Ook worden na de hoorzitting aanbevelingen geformuleerd voor de commandant van de kustwacht. Daarnaast is er nog een onderzoek van de National Transportation Safety Board.

De Titan

Tijdens de hoorzitting kwam onder anderen de hoofdingenieur van de onderzeeër aan het woord, Tony Nissen. Hij zei dat hij zich onder druk gezet voelde om het schip klaar te maken voor de duik. Het was volgens Nissen soms lastig om te werken voor de directeur van OceanGate, Stockton Rush.

Een paar jaar eerder had hij naar eigen zeggen geweigerd om de Titan te besturen omdat hij het operationele personeel niet vertrouwde. Ook zou hij in 2019 hebben tegengehouden dat de Titan naar de Titanic ging. Hij zei destijds tegen Rush dat de Titan niet werkte zoals verwacht. Voordat de onderzeeër uiteindelijk wel naar de Titanic dook werden er volgens Nissen wel aanvullende tests uitgevoerd.

De route van de Titan vorig jaar voordat de onderzeeër implodeerde

Het bedrijf dat de expeditie organiseert was al herhaaldelijk gewaarschuwd dat er ernstige zorgen waren over de veiligheid van de opvarenden, kwam vorig jaar al naar voren uit rechtbankdocumenten.

Een medewerker van OceanGate had geschreven dat het vaartuig meer moest worden getest. Ook experts hadden zorgen geuit over wat er kon gebeuren als de onderzeeër werd blootgesteld aan de enorme druk op de bodem van de Atlantische Oceaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl