Thierry Breton eerder dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Franse Eurocommissaris Breton stapt op, deelt sneer uit aan Von der Leyen

De Franse Eurocommissaris Thierry Breton stapt per direct op. Het vertrek komt op het moment dat Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, bezig is met het samenstellen van een nieuwe Commissie, na de verkiezingen eerder dit jaar.

Breton, de EU-commissaris voor de Interne Markt, deelde op sociale media zijn ontslagbrief die hij naar Von der Leyen stuurde, wat hoogst ongebruikelijk is in Brussel. Hij lijkt daarin te wijzen naar een conflict dat hij heeft met de voorzitter.

In de brief schrijft Breton dat Von der Leyen een paar dagen geleden Frankrijk had gevraagd zijn naam als kandidaat van het land voor de Commissie "om persoonlijke redenen" in te trekken. Eind juli werd hij juist door de Franse president Macron gekandideerd voor een tweede termijn als Eurocommissaris.

Von der Leyen probeert al weken een nieuwe Europese Commissie samen te stellen, waarbij ze streeft naar een gelijk aantal vrouwen en mannen. Ze heeft lidstaten expliciet gevraagd zowel een man als een vrouw naar voren te schuiven, maar de meeste lidstaten hebben aan die oproep geen gehoor gegeven. Daarna heeft Von der Leyen bij een aantal lidstaten aangedrongen om de gekandideerde man terug te trekken en alsnog een vrouw te kiezen.

Volgens Breton zou Frankrijk in ruil voor zijn terugtrekking in de toekomst "een invloedrijkere portefeuille" krijgen. "In het licht van de laatste ontwikkelingen en nog meer bewijs van een twijfelachtig bestuur, kan ik mijn taken in het college niet langer uitoefenen", schrijft Breton.

Na het vertrek van Breton heeft president Macron Stéphane Séjourné voorgedragen als kandidaat. Hij is op dit moment minister van Buitenlandse Zaken in het Franse kabinet.

Bekendmaking kandidaten morgen?

Morgen zou Von der Leyen op verzoek van het Europees Parlement alle kandidaat-Eurocommissarissen bekendmaken in Staatsburg, inclusief de verdeling over de portefeuilles. De presentatie was eerder al een week uitgesteld, nadat Slovenië een kandidaat had teruggetrokken.

Pas als alle kandidaat-Eurocommissarissen en hun portefeuilles bekend zijn, kan het Europees Parlement hoorzittingen gaan plannen. Onduidelijk is of de presentatie morgen doorgaat. Volgens een woordvoerder van Von der Leyen is dat nog wel steeds haar plan. Op het vertrek van Breton gaf de woordvoerder geen reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl