ME in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

ME voert charges uit tegen rellende Ajaxfans in Amsterdam, acht arrestaties

De politie heeft in Amsterdam acht Ajax-supporters aangehouden bij rellen. Zij richtten volgens de politie vernielingen aan bij het hoofdbureau van de politie aan de Marnixstraat. Ook vernielden ze politieauto's.

De Mobiele Eenheid (ME) voerde charges uit, omdat "ondanks vele waarschuwingen een groep de confrontatie met de politie bleef zoeken", zegt een woordvoerder. Volgens de politie haalden ze stenen uit de straat, waar ze mee gooiden. Ook werd een slagboom afgebroken en naar het cellencomplex gegooid.

Op beelden is te zien hoe in het zwart geklede mensen met maskers een fiets, stenen en andere objecten tegen politiebusjes gooien.

'Ongelofelijk triest'

De gemeente Amsterdam heeft geen goed woord over voor de Ajax-fans die vanmiddag vernielingen aanrichtten bij het politiebureau. "Ongelofelijk triest dat deze zogenaamde Ajax-supporters zich zo hebben misdragen in onze stad", zegt locoburgemeester Marjolein Moorman. "Hiermee bewijst deze groep zogenaamde supporters voetbal en Ajax geen dienst."

Ajax-supporters trokken op naar een politiebureau:

ME grijpt in bij Ajax-protest in Amsterdam

De groep demonstreerde aanvankelijk op het nabijgelegen Leidseplein tegen de politiestakingen waardoor Ajax vandaag voor de tweede keer een competitiewedstrijd mist. Op het Leidseplein werden trams tegengehouden door groepen fans. Er werd op de ramen geslagen.

De Amsterdammers zouden thuis tegen FC Utrecht spelen, maar die wedstrijd werd afgelast omdat er geen politie beschikbaar was. Agenten voeren actie voor een vroegpensioenregeling.

Moorman heeft er geen enkel begrip voor dat "trams met nietsvermoedende passagiers zijn belaagd, vernielingen zijn aangebracht aan het hoofdbureau van politie en zwaar vuurwerk is afgestoken". "Iedereen wil dat voetbalplezier voorop staat, maar dit gedrag laat zien dat het helaas niet zonder politie-inzet kan. Terwijl we de politie zo hard nodig hebben voor andere zaken", zegt ze.

  • ANP
    Tram Amsterdam belaagd
  • NOS
    ME grijpt in bij Ajax-demonstratie
  • ANP
    Ajax-supporters demonstreren in Amsterdam
  • ANP
    De fans op het Leidseplein, eerder vanmiddag
  • NOS
    ME grijp in bij demonstratie in Amsterdam
  • ANP
    Vuurwerk bij demonstratie Amsterdam
  • ANP
    Demonstratie loopt uit de hand

De onderhandelingen tussen het kabinet en de vakbonden over het vroegpensioen zijn voorlopig gestrand. De vakbonden hebben een eerste voorstel van het kabinet afgewezen. En het kabinet is nog niet van plan de bonden tegemoet te komen. Dat betekent dat de acties van de vakbonden, zoals stakingen bij de politie en in het openbaar vervoer, voorlopig doorgaan.

De Regeling voor Vervroegd Uittreden (RVU) loopt tot en met 2025, voor daarna is er nog niets geregeld. Via de RVU kunnen mensen met een zwaar beroep maximaal drie jaar lang voor de pensioengerechtigde leeftijd een uitkering van zo'n 1500 euro krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl