Bert Huisjes blijft bestuurder bij omroep WNL, stopt wel als hoofdredacteur
De in opspraak geraakte Bert Huisjes stopt als hoofdredacteur van WNL maar blijft wel aan als bestuurder van de omroep. Een onafhankelijk onderzoek door adviesorganisatie KPMG laat geen juridisch verwijtbaar grensoverschrijdend gedrag van de omroepbaas zien, heeft de raad van toezicht het personeel van WNL laten weten.
Wel heeft de te directieve stijl en soms horkerige manier van leidinggeven bij een aantal medewerkers tot verdriet, gevoelens van onveiligheid en onzekerheid geleid, concluderen de toezichthouders. Huisjes erkent dat dit is gebeurd. Hij gaat zich als bestuurder van WNL de komende tijd bezighouden met de nieuwe concessieperiode die de overheid aan alle omroepen verleent.
Krantenartikel angstcultuur
De zaak kwam eind februari aan het rollen na berichtgeving in het AD over een angstcultuur bij WNL, die met name door Huisjes zou zijn veroorzaakt. Huisjes legde korte tijd na dat artikel zijn werkzaamheden neer.
In de krant beschuldigden betrokkenen en ex-werknemers hem van onder meer manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie. Ook zou hij zich op een dwingende manier hebben bemoeid met de inhoud van programma's van WNL.
De omroep sprong ook in negatieve zin uit het onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn, die misstanden en de werkcultuur bij de publieke omroep onderzocht.
Het rapport van KPMG over Huisjes wordt niet openbaar gemaakt vanwege de privacy van personen, meldt de raad van toezicht.
'Nergens over geïnformeerd'
"Wij hebben geen bericht ontvangen van de KPMG en ook geen rapport gezien", laat een groep oud-medewerkers van WNL aan de NOS weten. De groep zegt "zeer verbaasd" te zijn over de gang van zaken. "Wij blijven bij ons verhaal: WNL was voor veel mensen geen veilige plek om te werken. Dat had alles te maken met het gedrag van Bert Huisjes."
De oud-medewerkers zeggen dat het goed is dat Huisjes vertrekt als hoofdredacteur, maar noemt het "onwenselijk" dat hij blijft als bestuurder. Het KPMG-rapport was in opdracht van WNL zelf, zegt de groep. "Op de manier waarop het nu gepresenteerd wordt, zonder ons te informeren, maakt het wat ons betreft niet onafhankelijk."
Ook hekelt de groep de manier waarop het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) onder leiding van oud-minister Van Rijn en de verhalen van WNL-medewerkers terzijde worden geschoven. "Dat gaat er bij ons niet in. Op die manier geef je wel heel veel belastinggeld uit om een hoofdredacteur zonder gedegen argumenten te rehabiliteren als bestuurslid."
College van Omroepen
Ook het College van Omroepen is verbaasd over de terugkeer van Huisjes. De raad van toezicht van WNL heeft "tot nu toe niet één poging ondernomen om uit te leggen wat er is veranderd, waarom ze er vertrouwen in hebben dat Bert als bestuurder terug kan komen", citeert het AD de voorzitter van het College van Omroepen Arjan Lock. Lock zegt de uitleg hierbij te missen.