NOS Nieuws

Miljardair maakt eerste commerciële ruimtewandeling ooit

Voor het eerst hebben burgers een commerciële ruimtewandeling gemaakt. Van een echte 'wandeling' was overigens geen sprake: beide betrokkenen staken alleen hun bovenlichaam uit het ruimteschip en deden wat rek- en strekoefeningen.

Iets na het middaguur kwam miljardair Jared Isaacman als eerste uit het ruimteschip Dragon. Vanaf een hoogte van ruim 700 kilometer keek Isaacman naar de aarde onder zich. Het vaartuig vloog toen boven de Zuidelijke IJszee tussen Australië en Antarctica. Na ongeveer twaalf minuten volgde SpaceX-ingenieur Sarah Gillis het voorbeeld van Isaacman.

Bekijk hier de ruimtewandeling:

Als burgerastronaut vrij in de ruimte, 700 kilometer boven de aarde

"Ik weet dat we thuis veel werk te doen hebben, maar vanaf hier ziet de aarde eruit als een perfecte wereld", waren de eerste woorden van Isaacman tijdens zijn 'wandeling'.

Isaacman en Gillis kwamen, in tegenstelling tot eerdere ruimtewandelingen van astronauten, niet helemaal uit de capsule. Ze deden lichamelijke oefeningen om te zien hoe hun pak zich hield in de barre omstandigheden in de ruimte.

Afgelopen dinsdag werd het ruimteschip met vier inzittenden gelanceerd, als project van ruimtevaartbedrijf SpaceX van techmiljardair Elon Musk. De ruimtewandeling werd eerder een keer uitgesteld.

Tot nu toe hadden alleen door overheden gefinancierde ruimtevaarders een ruimtewandeling gemaakt. Veel deskundigen en ruimte-experts twijfelden vooraf of de missie wel veilig genoeg was omdat SpaceX andere veiligheidseisen heeft dan bijvoorbeeld NASA of ESA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl