Omtzigt (l) en Van Vroonhoven
NOS Nieuws

'Rechterhand' Van Vroonhoven vervangt Omtzigt: 'Is maar tijdelijk'

NSC-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven, die voorlopig de zieke Pieter Omtzigt vervangt, is ervan overtuigd dat haar partijleider over een tijdje weer terug kan komen. "Het is maar tijdelijk hè", hield ze de verzamelde pers in de Tweede Kamer voor.

Volgens Van Vroonhoven zit Omtzigt "op doktersadvies" thuis. Wat hem precies mankeert wilde ze niet zeggen, maar "we hebben een bizar jaar gehad", daarbij wijzend op het oprichten van de partij, de campagne en de formatie. "Op een gegeven moment is de beker een beetje leeg. Dus hij neemt even een beetje gas terug."

Als Omtzigt terugkeert, moet hij zijn werk misschien wel anders gaan indelen, denkt de vicefractievoorzitter. "Hij werkt als een dolle. Ook 's avonds zit hij hier echt nog heel lang te werken. Misschien dat we zo'n gesprek nog met hem kunnen voeren."

NSC-vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven

Ook al is het niet de eerste keer dat Omtzigt met burn-outklachten kampt, Van Vroonhoven wil niets weten van twijfels over zijn geschiktheid als partijleider. "Die twijfels zijn er intern niet. We kennen hem allemaal als een ongelooflijk bevlogen man die vecht voor de zaak." Nadenken over een definitieve vervanging noemt ze "niet aan de orde".

Omtzigt heeft op X bekendgemaakt dat hij om gezondheidsredenen de komende weken even een stap terug doet. Van Vroonhoven zal daarom volgende week de Algemene Politieke Beschouwingen doen, het belangrijke debat over de miljoenennota direct na Prinsjesdag.

Ook zal ze namens NSC het overleg met de andere coalitiepartijen voeren. "Ik ben net toegevoegd aan de appgroep."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl