Een tram in Amsterdam
NOS Nieuws

Wekdienst 10/9: Staking ov in drie grote steden • Huldiging Paralympiërs

Goedemorgen! In de drie grote steden is vanochtend vroeg een staking in het lokale openbaar vervoer. En in de loop van de ochtend worden de Paralympiërs verwacht op Paleis Noordeinde.

Eerst het weer: De dag begint droog, later in de middag trekt een gebied met regen vanuit het noordwesten over het land. Het wordt maximaal 18 graden en er waait een stevige noordwestenwind. Aan zee zijn windstoten tot 75 km/uur mogelijk.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • Personeel van vervoersbedrijven GVB (Amsterdam), HTM (Den Haag) en RET (Rotterdam) staakt tot 08.00 uur vanochtend. Ze voeren actie voor de vroegpensioenregeling.
  • In België begint een elfdaagse wandelestafette in Leopoldsburg. Daar kregen geallieerde militairen 80 jaar geleden de bevrijdingsplannen voor Nederland te horen. De estafette volgt de route van de Market Garden Liberation Route.
  • In de loop van de ochtend huldigt de koning de Nederlandse paralympiërs op Paleis Noordeinde in Den Haag. De huldiging is vanaf 11.15 uur live te volgen op NOS.nl.
  • Het Nederlands elftal speelt in de tweede wedstrijd van de Nations League dinsdagavond vanaf 20.45 uur thuis tegen Duitsland. Het duel is te volgen op NPO 3.

Wat heb je gemist?

Meer dan dertig jaar na de vliegramp in de Amsterdamse Bijlmer krijgen nabestaanden en andere belangstellenden inzage in archiefstukken over het dodelijke vliegtuigongeluk in 1992.

Een deel van het tot nu toe geheime archief wordt nu openbaar. De stukken zijn vanaf vandaag in het Nationaal Archief in Den Haag te bekijken. Het archief bestaat uit 81 dossiers, vier audio- en zes video-opnamen. 27 van deze dossiers zijn nu openbaar gemaakt. Sommige andere moeten nog wel geheim blijven, of moeten nog van geheime stukken worden gescheiden voor ze openbaar worden.

Vorig jaar diende Kamerlid Pieter Omtzigt (NSC) een motie in, die werd bijna Kamerbreed ondertekend. Omtzigt vindt het onbegrijpelijk dat dertig jaar na de Bijlmerramp nog bijna honderd archiefmappen achter slot en grendel liggen. Volgens hem horen de meeste stukken daar niet thuis. "Het gaat zelfs om de handleiding van de Boeing 747 die gebruikt is. Het is onzin om die geheim te verklaren", zei Omtzigt toen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Japanse aaltjes die werden opgeslokt door een roofvis, weten vaak weer te ontsnappen uit de maag van de vis. Dat doen ze via de kieuw. Wetenschappers wisten al wel dat het kon, maar nu hebben ze het ook in beeld gebracht:

Aaltjes ontsnappen uit maag van roofvis

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl