Partijleider Bikker (ChristenUnie)
NOS Nieuws

ChristenUnie bezint zich op koers: toekomst kinderen centraal

De ChristenUnie wil zich nog nadrukkelijker afficheren als partij voor de samenleving en de schepping. De toekomst van kinderen moet centraal komen te staan, staat in een 'visiestuk' dat is opgesteld door een partijcommissie en dat vandaag wordt gepresenteerd.

De partij van partijleider Mirjam Bikker zit in zwaar weer. De verkiezingsnederlaag van vorig jaar, toen de ChristenUnie van vijf naar drie zetels in de Tweede Kamer ging, is hard aangekomen. De SGP, altijd het kleine broertje van de ChristenUnie, kreeg meer stemmen. En sinds de Europese verkiezingen heeft de partij geen vertegenwoordiger meer in Brussel.

Als klap op de vuurpijl liep oud-Kamerlid Eppo Bruins over naar NSC om namens die partij minister van Onderwijs te worden in het kabinet Schoof.

Geen grote koerswijziging

De afgelopen maanden heeft de partijcommissie zich daarom bezonnen op de koers. De uitkomst daarvan wordt vandaag omarmd door de partijleiding. Er is geen sprake van een grote koerswijziging; de ChristenUnie blijft een christelijk-sociale partij die tegen abortus en euthanasie is. De nadruk komt wel nog nadrukkelijker te liggen op het samen vormgeven van de samenleving.

De partij moet "de strijd aanbinden met radicaal individualisme en daar het stimuleren van een verantwoordelijke samenleving tegenover zetten", adviseert de partijcommissie. Door het leeglopen van de kerken is een "geestelijk en sociaal vacuüm" ontstaan.

'Maatschappij nu hard en ongenadig'

"Een hoopvolle koers", noemt Bikker de nieuwe prioriteiten. Net als nu zal de ChristenUnie de komende jaren een oppositiepartij zijn, schrijft ze vandaag in een 'politiek pamflet'. "Niet tégen een kabinet, maar vóór Nederland."

De huidige maatschappij is steeds vaker "hard en ongenadig" en veel mensen verlangen naar iets anders, denkt ze. "Ze willen een samenleving waarin we elkaar zien staan, waar we beter voor elkaar en voor de wereld zorgen."

Met kinderen en jongeren gaat het vaak niet goed, constateert Bikker. "Steeds meer jongeren raken mentaal in de problemen." Daarom wil ze veel meer grenzen stellen aan de macht van socialemediabedrijven en online gokken helemaal verbieden.

De maatschappelijke diensttijd, die het huidige kabinet wil afschaffen, moet blijven, net als de fiscale aftrekbaarheid van giften aan goede doelen. Juist het geven aan goede doelen is volgens de ChristenUnie een voorbeeld van goed samenleven.

Terugkeer dienstplicht

Nieuw is dat de ChristenUnie ook een onderzoek wil naar een terugkeer van de militaire dienstplicht. Vorige week zinspeelde het kabinet ook op meer dwingende manieren om personeel voor Defensie te werven.

Nederland moet een "rentmeester-economie" krijgen, met een balans tussen schepping en samenleving. "Geen platte groei, maar brede bloei", staat in het visiestuk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl