NOS Sport

Van Soest pakt op knappe wijze tweede medaille in Parijs, brons op de weg

Van Soest grijpt brons in wegwedstrijd op Paralympische Spelen in Parijs

Wielrenster Marieke van Soest (T1) heeft in de wegwedstrijd op de Paralympische Spelen op knappe wijze de bronzen medaille veroverd. De Deense Emma Lund (T2) pakte het goud, het zilver was er voor de Zwitserse Celine van Till (T2). Zij golden vooraf als favorieten voor de titel.

Van Soest is eenzijdig verlamd en rijdt op een driewieler, zoals iedere renster in de T1/2-klasse. Bij de tijdrit kreeg ze nog tijdscompensatie omdat zij als T1'er streed tegen de T2'ers. Hoewel dat in de wegwedstrijd ook het geval was, kon ze daar niet rekenen op compensatie.

Brutaal op de klim

Het kwam dus echt op Van Soest zelf aan. Ze was de enige van de drie deelnemers in de T1-klasse die mee kon komen met de T2'ers. Lang kon de Nederlandse mee in de kopgroep, maar ze moest wel alles op alles zetten om bij te blijven.

Op de laatste klim besloot Van Soest nog eens het onderste uit de kan te halen en nam ze brutaal de leiding. Het kostte haar behoorlijk wat energie, waardoor ze weer wat terugzakte. In de eindsprint wist ze de Duitse Jana Majunke (T2 en in Tokio nog goed voor goud) voor te blijven.

Van Soest blij met brons op de weg: 'Dit was het hoogst haalbare, heel mooi'

Bij haar debuut op de Paralympische Spelen won Van Soest op indrukwekkende wijze goud op de tijdrit in de T1/2-klasse. Toen was ze de Zwitserse Van Till en de Deense Lund wel te snel af. Van Soest werd in 2022 al eens wereldkampioen tijdrijden en in de wegrace.

Bijvangst

Met haar paralympische medaille behaalde ze de grootste triomf uit haar carrière. Zelf noemde ze haar tijdrittitel "een mooie bijvangst van haar behaalde doel van wattages trappen".

Van Soest pakt tijdrittitel: 'Mooie bijvangst van mijn behaalde doel van wattages trappen'

Advertentie via Ster.nl