In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Veteranen zijn 'popsterren' van Airborne Wandeltocht: 'Voorzichtig met handen schudden'

Bijna 34.000 mensen hebben deelgenomen aan de 77e editie van de Airborne Wandeltocht. Tijdens de wandeltocht wordt de Slag om Arnhem herdacht, dit jaar tachtig jaar geleden. Een woordvoerder van de organisatie spreekt van een "fantastische dag".

Onder toeziend oog van acht Britse veteranen begonnen duizenden wandelaars vanochtend aan de wandeltocht in Oosterbeek en omgeving. "Mensen willen massaal met ze op de foto. Ze worden als ware popsterren onthaald", zei een verslaggever van Omroep Gelderland.

De jongste aanwezige veteraan was dit jaar 97. Op het erepodium zaten zeven mannen en een vrouw. Zij was lid van de Royal Air Force en is nu 101 jaar oud.

  • Omroep Gelderland
    Veteranen langs de route
  • De enige vrouwelijke veteraan in Oosterbeek
    De enige vrouwelijke veteraan in Oosterbeek
  • Omroep Gelderland
    Oekraïense veteranen die in Nederland revalideren
  • Omroep Gelderland
    Deelnemers aan de Airborne Wandeltocht
  • Omroep Gelderland
    Tijdens de wandeltocht wordt de Slag om Arnhem herdacht

De organisatie verzocht wandelaars en bezoekers om voorzichtig te zijn met het schudden van de handen van de veteranen. "Wees zachtmoedig", stond daarom op een bord naast hen. Vorig jaar zou een van de veteranen een blauwe arm hebben overgehouden aan alle enthousiaste handdrukken.

De hitte leverde geen problemen op, aldus de woordvoerder. Uit voorzorg werden de starttijden een half uur vervroegd. "Er waren ook voldoende waterpunten onderweg en alles is zonder problemen verlopen."

Volgens vrijwilliger Evert Groen staan veel mensen tijdens de tocht ook stil bij de landen die momenteel nog in oorlog zijn. Zo zijn ook Oekraïense veteranen aanwezig die in Nederland revalideren.

Zij treffen ook de leden van een militair orkest dat is overgekomen uit Kyiv. "Zij spelen hier vanmiddag in Oosterbeek en het is nu al erg emotioneel", zegt Groen. "Ze kennen elkaar van het front in Oekraïne en komen elkaar hier weer tegen. We weten allemaal dat de raketten daar nog gewoon neerkomen deze dagen. Vrijheid is een relatief begrip."

Bekijk hier een terugblik op operatie Market Garden en de Slag om Arnhem:

Terugblik op operatie Market Garden en de Slag om Arnhem

Advertentie via Ster.nl