Dick Cheney in 2022
NOS Nieuws

Oud-vicepresident Cheney stemt niet op partijgenoot Trump: 'Grote bedreiging'

De Amerikaanse Republikeinse oud-vicepresident Dick Cheney is van plan om in november op de Democratische kandidaat Harris te stemmen. Zijn partijgenoot Trump noemt hij een gevaarlijke man die "nooit meer met de macht vertrouwd mag worden".

Dochter Liz Cheney, zelf ook politicus, maakte de keuze van haar vader bekend tijdens een forum in Texas. De aankondiging werd ontvangen met verbazing bij de gespreksleider en met gejuich uit het publiek.

Dick Cheney legde later schriftelijk uit waarom hij voor het eerst op een Democratische presidentskandidaat gaat stemmen. "In de 248 jaar van ons land is er nooit een individu geweest dat een grotere bedreiging is voor onze republiek dan Donald Trump. Hij probeerde de vorige verkiezingen te stelen met leugens en geweld om zichzelf aan de macht te houden nadat de kiezers hem hadden afgewezen."

"Wij burgers hebben de plicht ons land boven onze partij te verkiezen om de Grondwet te verdedigen. Daarom zal ik stemmen op vicepresident Kamala Harris."

De 83-jarige oud-politicus liet het bij een geschreven verklaring. Hij kampt al langere tijd met hartklachten en verschijnt vanwege die gezondheidsproblemen nog nauwelijks in het openbaar.

'Grondwet beschermen'

Dick Cheney is een prominent lid van zijn partij. Als levenslang Republikein diende hij als chef-staf van president Ford, minister van Defensie onder Bush senior en vicepresident van Bush junior. Veel Democraten zien hem vooral als de kwade genius achter een onnodige invasie van Irak in 2003 en mensenrechtenschendingen in de strijd tegen terrorisme.

Die kritiek ten spijt laat Harris weten trots te zijn op de steun van Cheney. "Diep respect dat hij moedig zijn land boven zijn partij verkiest", laat een woordvoerder weten.

Cheney sprak zich in 2016 nog uit voor Trump bij de verkiezingen, vier jaar later maakte hij zijn voorkeur niet publiek. Zijn dochter Liz haalde zich de woede van Trumps achterban op de hals door als een van de weinige Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden voor de impeachment van haar partijgenoot te stemmen. Ze verloor haar zetel later aan een Trump-aanhanger.

Liz Cheney sprak zich eerder deze week al uit voor de Democraat Harris. Ze zei er lang over nagedacht te hebben maar als conservatief alles te moeten doen om de Grondwet te beschermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl