NOS SportAangepast

Volledig Nederlands podium in Parijs op 100 meter, met Jong als winnares

Nederlands podium op 100 meter: Jong wint voor Alkemade en Van Gansewinkel

Op de negende dag van de Paralympische Spelen in Parijs hebben Fleur Jong, Kimberly Alkemade en Marlène van Gansewinkel voor een volledig Nederlands podium gezorgd op de 100 meter sprint in de T64-klasse.

Tweevoudig wereldkampioene Jong (28) werd in 2021 nog vierde, maar snelde nu in 12,54 ongenaakbaar naar de titel. Alkemade (34), de nummer vijf van Tokio, kwam in 12,70 als tweede over de meet en regerend kampioene Van Gansewinkel (29) was dolgelukkig met brons (12,72).

Jong (wereldrecordhoudster met 12,35) had in Parijs al goud gewonnen bij het verspringen en Alkemade op de 200 meter. Van Gansewinkel, goud op de 100 meter in Tokio, had op die twee onderdelen in Parijs de zilveren medaille gepakt.

Hoe werkt een 'blade' bij het atletiek? We zochten Fleur Jong en Joël de Jong op tijdens een training en voormalig para-atlete Marije Smits legt het uit. Bekijk het in de video hieronder.

Zo werkt rennen en springen met 'blades': 'Je kunt 'm instellen bij de knie'

Bij de mannen veroverde Olivier Hendriks zijn tweede paralympische medaille op de 400 meter (T62). Na het zilver van Tokio eindigde de 21-jarige Hendriks in Parijs nipt als derde. Op de 100 meter was hij nog zevende geworden.

Het podium in Parijs was hetzelfde als in Tokio, alleen waren de medailles verschillend verdeeld.

Bekijk hieronder een samenvatting van de race van Hendriks.

Hendriks sprint naar brons op paralympische 400 meter

Zo won de Amerikaan Hunter Woodhall het goud en verwees hij de Duitse wereldrecordhouder en titelverdediger Johannes Floors naar het zilver. Woodhall won in Tokio brons, de kleur die nu was weggelegd voor Hendriks.

De Nederlander was wel dicht bij het zilver, maar eindigde een honderdste achter de Duitser.

Roorda net buiten podium

Noëlle Roorda eindigde net naast het erepodium bij het speerwerpen in de T46-klasse. De nummer twee van Tokio klom bij haar vijfde poging met 40,58 meter naar de vierde plek. Titelverdedigster Hollie Arnold kwam tot 40,59 meter en hield Roorda daarmee net van het brons af.

Bekijk hieronder de reacties van Jong, Alkemade, Van Gansewinkel, Hendriks en Roorda.

Advertentie via Ster.nl