NOS Sport

Acht jaar na zilver Rio zwemt Van de Voort naar paralympisch goud op 100 meter rugslag

Van de Voort zwemt naar paralympisch goud op 100 meter rugslag

Zwemmer Olivier van de Voort heeft zijn favorietenrol op de 100 meter rugslag in de S10-klasse waargemaakt op de Paralympische Spelen van Parijs. In het paralympische bad snelde de Nederlander naar goud (59,04), nipt voor de Italiaan Stefano Raimondi (59,29). Brons ging naar de Australiër Thomas Gallagher (1.01,34)

Acht jaar na de Spelen van Rio waar Van der Voort zilver pakte op de 100 meter rugslag veroverde hij nu het goud. Van der Voort, die als elfjarige zijn been verloor tijdens een ongeluk met zijn paard, stopte na de Paralympische Spelen in Brazilië met zwemmen om te concentreren op zijn studie. Voor zijn comeback werd een plan gesmeed om in Parijs nog een keer voor goud te gaan. Het lukte.

"Ik heb hier zo lang voor getraind. In Rio was het niet, dus het is zo mooi dat ik hier nu wel kan staan en met een gouden plak naar huis kan", pufte Van de Voort na zijn gouden race uit. "Niet met de beste tijd, maar ik heb in de series wel laten zien dat ik het echt waard ben."

Van de Voort na paralympisch zwemgoud op 100 meter rugslag: 'Einde van mooi verhaal'

Bas Takken, de andere Nederlander in de rugslagfinale, finishte als zesde in 1.01,97.

Kruger op 0,02 seconden vierde

Op een volle zwemavond met tal van Nederlanders zwom Lisa Kruger naar de vierde plek in de finale van de 100 meter rugslag in de S10-klasse bij de vrouwen. Het scheelde niks met de derde plek. Kruger tikte 0,02 later aan. Het goud was voor de Hongaarse Bianka Pap. De 24-jarige Kruger had eerder deze Spelen al wel brons gewonnen op de 100 meter schoolslag.

Ook voor Florianne Bultje was het even balen, toen zij in de finale van de 100 meter vlinderslag in de S9-klasse nipt als vierde aantikte. Bultje, toch zeker medaillekanshebber, kwam 0,24 seconden tekort voor het brons. Het goud ging naar de Amerikaanse Christie Raleigh-Crossley.

Marc Evers, in 2012 nog winnaar van paralympisch goud op de 100 meter rugslag in de S14-klasse, kwam nu niet in de buurt van een medaille. De 33-jarige Nederlander finishte als achtste en laatste in de finale. Het goud was voor de favoriet Benjamin Hance.

De avond werd afgesloten door Rogier Dorsman, die op de 100 meter vlinderslag (S11) voor zijn derde gouden medaille in Parijs, ging. Maar hij kwam niet verder dan de vijfde plaats. Met zijn tijd 1.04,29 bleef hij ver verwijderd van de snelste tijd van de Japanner Keiichi Kimura van 1.00,90.

Daarmee zijn de Spelen voor Dorsman afgelopen. De zwemmer die meedeed op zes onderdelen, pakte twee keer goud (100 meter schoolslag en 200 meter wisselslag) en één keer zilver (400 meter vrije slag).

Op de slotdag van het paralympisch zwemtoernooi komen Bas Takken, Lisa Krugerm Thijs van Hofweegen en Liesette Bruinsma nog het bad in voor de laatste Nederlandse medaillekansen bij het zwemmen.

Advertentie via Ster.nl