Lize Spit en winnaar Maud Vanhauwaert bij de bekendmaking
NOS NieuwsAangepast

'Meesterverteller' Maud Vanhauwaert wint debuutprijs

Schrijver Maud Vanhauwaert heeft de Hebban Debuutprijs gewonnen voor haar boek Tosca. De Vlaamse was enkele jaren geleden al stadsdichter van Antwerpen en met de roman maakte zij haar debuut in het proza.

In Tosca vertelt Vanhauwaert (40) het verhaal van een complexe relatie tussen twee vrouwen die een poging doen om moeder te worden. Een van de vrouwen voelt zich geroepen om een meisje met suïcidale gedachten te helpen. Uiteindelijk zet dat de relatie onder druk.

'Literaire mengelmoes'

De schrijver bespreekt in het verhaal thema's als nieuw leven en de dood. Dergelijke onderwerpen leiden tot ingewikkelde vragen, hoopt Vanhauwaert. "Op veel vragen heb ik zelf nog geen antwoord. Ik hoop dat dit boek de lezer uitdaagt om hierover na te denken", vertelde ze eerder in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Het is lastig om het boek in een genre te plaatsen, zei Vanhauwaert. "Tosca is een mengelvorm. Een roman die net zo goed als poëziebundel gelezen kan worden. Het genre bepalen, dat laat ik aan de lezer over."

De jury spreekt over een unieke literaire ervaring en noemt Vanhauwaert een meesterverteller.

Voor en door lezers

Hebban is een boekensite waarop lezers recensies kunnen plaatsen en boeken beoordelen. Sinds 2016 organiseert de site een eigen boekenprijs voor debutanten. Die prijs onderscheidt zich van andere omdat de lezers een grote invloed uitoefenen bij het kiezen van een winnaar. Een groep van honderd lezers bepaalt welke vijf boeken er naar de 'finale' gaan en door de jury worden beoordeeld. Vorig jaar won Forugh Karimi met De moeders van Mahipar.

De award werd overhandigd door Lize Spit, die in 2016 de eerste Hebban-prijs won met Het smelt. Morgen volgt de officiële uitreiking tijdens het Debutantenbal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl