De Nederlandse rolstoelbasketballers

Rolstoelbasketballers verslaan thuisland Frankrijk en mogen spelen om plek vijf

Om de medailles gaat het allemaal niet meer, maar de Nederlandse rolstoelbasketballers hebben op de Paralympische Spelen wel gewonnen van Frankrijk. In de strijd om plaatsing voor het duel om plek vijf versloeg Nederland de Fransen met 72-63.

De Nederlandse mannen werden dinsdag uitgeschakeld in de kwartfinales door drievoudig paralympisch kampioen Canada (79-67), waardoor plek vijf het hoogst haalbare is geworden. Dat duel wordt vrijdagavond (19.15 uur) gespeeld.

Tegen Frankrijk krikte Nederland het zelfvertrouwen weer wat op. De ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar nam gelijk een 9-0 voorsprong en hield de hele wedstrijd de voorsprong vast. Mede door de 23 punten van Mendel op den Orth, 22 punten van Mattijs Bellers en 11 rebounds van Robin Poggenwisch kwam Nederland nooit echt in de problemen tegen de Fransen in de Bercy Arena.

De Nederlandse ploeg heeft het beter gedaan in Parijs dan drie jaar geleden in Tokyo. Toen werden de rolstoelbasketballers zevende.

Na de wedstrijd om plek vijf op vrijdagavond spelen de rolstoelbasketbalsters hun halvefinalepartij tegen Canada. Nederland is de grote favoriet voor de paralympische titel.

De ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden is niet alleen regerend paralympisch kampioen, maar ook regerend wereld- en Europees kampioen. Het duel met Canada begint om 21.30 uur.

In 'Hoe moeilijk kan het zijn?' proberen Susanne en Jalou, onder begeleiding van een topsporter, zélf sporten uit. Kleine spoiler: alles is moeilijker dan het lijkt.