NOS Sport

Tafeltennisster Van Zon pakt in Parijs vierde paralympische titel op rij

Tafeltennisster Van Zon pakt in Parijs vierde paralympische titel op rij

Tafeltennisster Kelly van Zon heeft voor de vierde keer op rij de paralympische titel gewonnen. In Parijs was ze haar grote rivaal de Turkse Kubra Korkut de baas met 3-2. Makkelijk ging dat zeker niet, maar Van Zon kroont zich wederom tot paralympisch kampioen.

Het moest van diep komen bij Van Zon, die zich tweeënhalve game nauwelijks raad wist met het verdedigende spel van de Turkse. Pas op een 2-0 achterstand in games en 3-7 achterstand in een potentieel beslissende game begon Van Zon aan een comeback.

Kelly van Zon

Korkut had binnen enkele minuten al een 5-0 voorsprong gepakt en won de eerste game met 11-7. Van Zon raakte zichtbaar geïrriteerd door het spelverloop en had de grootste moeite terug te komen in de wedstrijd. In de tweede game won de Turkse zelfs met 11-3.

De 36-jarige Van Zon herpakte zich in het tweede deel van de derde game. Na een 3-7 achterstand, won ze die met 11-8. Er zat maar één ding op voor Van Zon, ook die vierde game moest ze naar zich toetrekken. Lange tijd ging het gelijk op en de Turkse wist twee gamepoints weg te werken. Toch wist de Nederlandse ook de vierde game te pakken, waarna een vijfde en beslissende game volgde.

De Turkse Kubra Korkut

De drievoudig paralympisch kampioen zette de goede reeks door en pakte in de laatste game een voorsprong van 5-2. Op 10-4 had Van Zon maar liefst zes matchpoints om die paralympische titel te pakken. Korkut wist daar drie van weg te werken, maar toen was het toch raak.

"Vier keer, vier keer!", schreeuwde Van Zon het uit waarna er eindelijk een lach op haar gezicht verscheen.

Spektakel

Van Zon had zich voor de vierde opeenvolgde Spelen geplaatst voor de finale. In Londen in 2012 greep ze voor het eerst goud door de Russische Yulia Ovsyannikova met 3-1 te verslaan. In Rio de Janeiro in Brazilië stond ze eveneens tegen de Turkse Korkut. In die finale werd ze wereldberoemd door haar tegenstander met een knappe duikbal te verrassen.

In Tokio (2021) kwam ze Korkut al in de halve finales tegen en versloeg ze haar met 3-1. In de finale trof ze Russin Viktoria Safonova en was ze haar met 3-2 de baas. Het betekende haar derde opeenvolgende paralympische titel op rij.

Kelly van Zon begon met tafeltennis op haar achtste en speelde de eerste jaren bij een reguliere club. Toen Van Zon op haar veertiende werd benaderd door de nationale paratafeltenniscoach had ze daar aanvankelijk weinig zin in. Toch gaf ze het een kans. Ze raakte geïnspireerd door de verhalen van de paratafeltennissers. "En de rest is geschiedenis", schrijft ze op haar eigen website.

Van Zons oude tafeltennisclub in Dongen vernoemde een sportzaal naar haar en zelf speelt ze het liefst mee in competities tegen valide sporters. "Ik ben van mening dat, als het kan, je het moet zoeken bij een reguliere club. Ik ben geen voorstander van speciale gehandicaptenclubs", zei ze al eens.

Advertentie via Ster.nl