De politie gaat uit van een terroristische aanslag
NOS NieuwsAangepast

Verdachte München was 18-jarige Oostenrijker, politie gaat uit van terrorisme

De man die vanochtend in het centrum van München door de politie werd doodgeschoten nadat hij het vuur had geopend op agenten was een 18-jarige Oostenrijker. Hij stond bij de veiligheidsdiensten bekend als islamist, melden weekblad Der Spiegel en de Oostenrijkse krant Der Standard.

Hij zou ook al eens zijn aangeklaagd voor het verspreiden van IS-propaganda, maar tot een veroordeling kwam het toen niet.

De politie gaat ervan uit dat de schutter een terroristische aanslag wilde plegen op het Israëlisch consulaat. Mogelijk had het iets te maken met de herdenking van het gijzelingsdrama op de Olympische Spelen in München in 1972, vandaag precies 52 jaar geleden.

De man was volgens verschillende Duitse media afkomstig uit de omgeving van Salzburg en was met de auto naar München gereden. De politie heeft gezegd dat er geen aanwijzingen zijn dat er meer verdachten bij betrokken zijn.

Rond 09.00 uur begon hij met een geweer op enkele politieagenten te schieten voor het NS-Dokumentationszentrum, een museum over de geschiedenis van het nationaal-socialisme. Vlak daarachter ligt het Israëlisch consulaat dat extra werd beveiligd vanwege de herdenking van het gijzeldrama.

In het daarop volgende vuurgevecht met vijf agenten werd de man door de politie doodgeschoten.

De plek waar de schietpartij plaatsvond:

Omwonenden vertelden de Süddeutsche Zeitung over geweerschoten en politiesirenes. Een van hen zegt minstens tien schoten te hebben gehoord. Tientallen agenten waren in de buurt van het gebouw. Er werd "Rennen! Rennen!" geroepen.

Een journalist publiceerde een korte video op X waarin schoten te horen zijn:

Schoten te horen bij Israëlisch consulaat in München

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl