Andri Sybiha tijdens een bezoek aan Helsinki in 2023
NOS NieuwsAangepast

Diplomaat Andri Sybiha nieuwe Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken

Diplomaat Andri Sybiha is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne. Het Oekraïense parlement ging akkoord met zijn benoeming, nadat president Zelensky hem eerder vandaag had genomineerd voor de post.

Sybiha volgt Dmytro Koeleba op, die gisteren zijn ontslag indiende. Sybiha was eerder ambassadeur in Turkije en plaatsvervangend hoofd van het presidentiële kantoor van Zelensky.

Zelensky kondigde gisteren een aantal wijzigingen in zijn kabinet aan. Maandag bracht de president naar buiten dat drie ministers hun ontslag hadden ingediend. Dat ging om de ministers die verantwoordelijk waren voor de oorlogsindustrie, voor justitie en voor milieu. Een vooraanstaand parlementslid zei toen al dat er meer ontslagen en benoemingen zouden volgen.

Verwacht wordt dat het parlement donderdag naast Sybiha ook andere nieuwe ministers benoemt als onderdeel van de grote reset van de regering.

Ook hoge ambtenaren

De veranderingen in de regering komen op een heel zwaar moment in de oorlog. Er wordt aan alle fronten gevochten en Oekraïne wordt hevig gebombardeerd door de Russen. Russische troepen rukken steeds verder op in het oosten en hebben met aanhoudende raket- en drone-aanvallen op Kyiv en andere Oekraïense sterk opgevoerd. De energiesector en andere infrastructuur worden bijna dagelijks aangevallen.

Volgens president Zelensky is het noodzakelijk dat de regering wordt gewijzigd. "De herfst wordt uiterst belangrijk. Het overheidsapparaat moet zo georganiseerd zijn dat we alle resultaten kunnen bereiken die we nodig hebben", zei hij eergisteren in een videoboodschap.

Naast de ministers is de verwachting dat ook een aantal hoge ambtenaren gaat opstappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl