NOS SportAangepast

Jansen (56) strijdend naar zilveren medaille in wegwedstrijd Paralympische Spelen

Jansen (56) strijdend naar zilveren medaille in wegwedstrijd Paralympische Spelen

Jennette Jansen heeft een zilveren medaille veroverd bij de Paralympische Spelen in de wegwedstrijd van het handbiken. Ze sprintte ruim achter winnares Lauren Parker uit Australië naar de tweede plaats.

Jansen wilde dan ook niet zeggen dat ze goud had verloren. "Nee, ik heb zilver gewonnen", klonk het resoluut na de finish. "Het goud lag veel te ver weg." Parker kwam ruim vier minuten eerder over de finish.

Chantal Haenen moest in de wegwedstrijd van de H5-klasse halverwege opgeven. De 27-jarige handbikester, die gisteren zilver won op de tijdrit, vloog uit de bocht. Ze knalde de hekken in en belandde naast haar handbike. Met hulp van toegesnelde politieagenten werd ze van het parcours gehaald.

Bekijk hieronder het moment dat Haenen de macht over het stuur verliest:

Haenen gaat hard onderuit bij de wegwedstrijd in Parijs

De start van de H1-H4-klasse, waaraan Jansen deelnam, was een uur uitgesteld, omdat het hard regende in Parijs. En ook op de nieuwe starttijd was het nog zeker niet droog, maar de rensters gingen toch van start.

Dat Jansen in vorm was, bleek al in de tijdrit. Daarin werd ze vierde, maar alle rensters die boven haar eindigden, komen uit de H5-klasse en hebben een lichtere handicap dan Jansen die in de H4-klasse uitkomt.

In de wegwedstrijd had Jansen niet te maken met rensters uit de H5-klasse, maar alleen met rensters uit de klassen H1 tot en met H4, de zwaardere handicaps dus. Mede daardoor, en ook omdat ze de titelverdedigster was, gold ze als grote favoriet voor het goud in Parijs.

En de 56-jarige Jansen pakte direct uit de start de koppositie op het kletsnatte parcours. Ze kwam in een kopgroep van drie terecht, maar kreeg het daarin zwaar. De Australische Lauren Parker verkeert namelijk ook in bloedvorm en Jansen kon het tempo van de 21 jaar jongere Parker maar moeilijk volgen.

Jansen moest lossen, Parker ging er solo vandoor en pakte een flinke voorsprong ten opzichte van de Nederlandse. Halverwege was het gat tussen Parker en Jansen al bijna anderhalve minuut.

In de slotfase werd ze bijgehaald door de Braziliaanse Jady Malavazzi en de Duitse Annika Zeyen-Giles. Niet veel later sloten nog meer rensters aan bij de groep met Jansen. Maar de Nederlandse had nog genoeg over om de sprint om de tweede plek te winnen.

Jansen 'heel blij' met paralympisch zilver: 'Goud lag veel te ver weg'

"Ik dacht even: ik ben hem kwijt. Ik heb niks meer", doelde ze op een medaille. "Tot ik er weer bij kwam op de klim. Toen dacht ik: de dood of de gladiolen. Ik ben hier heel blij mee."

Van alle markten thuis

Voordat Jansen in 2012 handbiker werd, had ze er al een lange paralympische carrière opzitten. Ze pakte drie keer goud, twee keer zilver en een keer brons als atlete en zilver als rolstoelbasketbalster.

In 2004 stopte ze, waardoor ze ontbrak in Peking (2008) en Londen (2012). Daarna begon ze aan haar carrière als handbiker. De Spelen van Parijs zijn haar laatste. "Het is toch wel speciaal. Ik kan terugkijken op heel veel mooie jaren."

Advertentie via Ster.nl