Zwaarbewapende politiemensen in her centrum van München
NOS NieuwsAangepast

Vuurgevecht bij Israëlisch consulaat München, verdachte doodgeschoten

In het centrum van München heeft vanochtend een vuurgevecht plaatsgevonden tussen enkele agenten en een man met een geweer. De verdachte is daarbij omgekomen, meldt de politie.

Het incident vond rond 09.00 uur plaats voor het NS-Dokumentationszentrum, een museum over de geschiedenis van het nationaal-socialisme. Vlak daarbij ligt een Israëlisch consulaat. Volgens een politiewoordvoerder waren er vijf agenten ter plaatse toen de verdachte het vuur opende op de politie. Bij de daarop volgende schotenwisseling werd de man getroffen.

Er zijn verder geen gewonden gevallen, zegt de politie. De neergeschoten verdachte droeg een geweer bij zich.

Volgens informatie van Der Spiegel was de verdachte een 18-jarige Oostenrijker uit de regio Salzburg. Hij zou bij de Duitse autoriteiten bekend zijn geweest als islamist, meldt het weekblad op zijn website. Hij was met de auto naar München gereisd.

Volgens een politiewoordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat er meer verdachten bij betrokken zijn. Uit voorzorg bleef de politie na het vuurgevecht schotenwisseling wel massaal in de omgeving aanwezig met een speciale eenheid en scherpschutters. Inmiddels is de situatie in de binnenstad onder controle

Een journalist publiceerde een korte video op X waarin schoten te horen zijn:

Schoten gelost bij Israëlisch consulaat in München

De politieactie vond plaats bij de Karolinenplatz en de Briennerstraße, waaraan het NS-Dokumentationszentrum is gevestigd. In het daarachter gelegen Israëlisch consulaat was vanochtend bijna niemand aanwezig. Het personeel heeft een vrije dag vanwege de herdenking van het gijzeldrama in München.

Vanwege de geplande herdenking van het gijzeldrama was het gebied vanochtend al extra goed beveiligd.

De Süddeutsche Zeitung zegt informatie te hebben dat de verdachte twee schoten loste op het NS-Dokumentationszentrum. Bild meldt verder dat de verdachte bij het documentatiecentrum het vuur opende op een politiepost. De agenten zouden hebben teruggeschoten met hun dienstwapen.

Omwonenden vertelden de Süddeutsche Zeitung over geweerschoten en politiesirenes. Een van hen zegt minstens tien schoten te hebben gehoord. Tientallen agenten waren in de buurt van het gebouw. Er werd "Rennen! Rennen!" geroepen.

De politie riep mensen na het incident op het gebied te mijden. Enkele straten in het gebied werden afgesloten. Er werd ook een helikopter ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl