NOS Nieuws

'Kabinet rekent zichzelf te rijk met verhoging btw op hotels'

Het kabinet rekent zichzelf te rijk wat betreft de inkomsten die ze zullen krijgen bij het verhogen van de btw voor hotels. De btw op hotelovernachtingen gaat van 9 naar 21 procent, maar van de bijna één miljard euro die de overheid dacht hiermee op te halen, blijft er waarschijnlijk maar een derde over, zo heeft ABN Amro berekend.

De bank noemt de maatregel niet goed doordacht. Dat kan betekenen dat de extra belastinginkomsten flink kunnen tegenvallen.

Zakenreizigers

Volgens de berekeningen van het kabinet leidt een btw-verhoging tot een verwachte belastingopbrengst van ruim een miljard euro. Bij hotels en pensions zou de btw-verhoging leiden tot 910 miljoen euro extra inkomsten en bij overige logiesverstrekkers zou 302 miljoen euro kunnen worden opgehaald.

Bij de berekening is uitgegaan van een hotelomzet van 6,8 miljard euro in 2022, maar door de btw-verhoging zal dat waarschijnlijk dalen. Het kabinet rekent zelf op een daling met 6,75 procent.

De btw-verhoging leidt namelijk tot minder overnachtingen en dus minder winst en winstbelasting, zegt Stef Driessen, een van de onderzoekers van ABN Amro, tegen NOS Radio 1 Journaal. "Ook de winstbelasting van aanverwante sectoren zal teruglopen, zoals restaurants en vervoer."

Btw teruggestort

Naast deze schade, schrijft ABN Amro in de analyse, overschat het nieuwe kabinet mogelijk de inkomsten die het verwacht te behalen. In de berekeningen van de overheid wordt er volgens de bank onterecht van uitgegaan dat de btw-verhoging neerslaat op het hele bedrag van 6,8 miljard euro bij hotels.

Bijna de helft van de hotelgasten (40 procent) bestaat namelijk uit zakenreizigers, van wie de bedrijven de btw kunnen terugvorderen. "Het raakt met name hotels in de grensprovincies, zoals Limburg en Gelderland. Daar heb je relatief veel toeristische overnachtingen", zegt Driessen. "Vakantie in eigen land wordt duurder, waardoor een vakantie over de grens aantrekkelijker wordt."

Daarnaast komt 36 procent van de hotelomzet uit de verkoop van eten en drinken en uit aanvullende diensten. "Hotels behalen ook omzet uit de verhuur van zalen, parkeerplekken en voedingsmiddelen. De beoogde btw-verhoging raakt deze aanvullende omzetten niet", zegt Driessen. Hierdoor raakt de btw-verhoging in feite slechts 34,8 procent van de totale hotelomzet, berekent de bank.

De btw-verhoging resulteert volgens de bank in slechts 285 miljoen euro extra belastinginkomsten van hotels, een bedrag dat ver onder de verwachte opbrengst van 912 miljoen euro ligt.

Ministerie deelt conclusie niet

Het ministerie van Financiën spreekt het onderzoek tegen. "We hebben de berekening van ABN Amro niet ingezien, maar er is wel degelijk rekening gehouden met zakelijke reizen, aanvullende diensten en teruglopende winstbelasting van hotels", laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Driesen zegt naast openbare CBS-cijfers ook te rekenen met gedetailleerde data uit de branche zelf. Die splitst de omzet van hotels ook uit naar herkomst, zoals zaalverhuur, eten en drinken of fietsverhuur. Dit zou het verschil in de berekening met het ministerie kunnen verklaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl