NOS WielrennenAangepast

Debutant Van Soest pakt paralympisch tijdritgoud, Haenen op zes tellen naar zilver

Van Soest pakt bij debuut op indrukwekkende wijze paralympisch tijdritgoud

Marieke van Soest heeft bij haar debuut op de Paralympische Spelen op indrukwekkende wijze goud gewonnen op de tijdrit in de T1/2-klasse. Op het 14,2 kilometer lange parcours rond Clichy-sous-Bois was ze veel sneller (25.47,87) dan de Zwitserse Celine van Till (zilver) en de Deense Emma Lund (brons).

Van Soest, die eenzijdig verlamd is en rijdt op een driewieler, zoals iedere renster in de T1/2-klasse, werd in 2022 al eens wereldkampioen tijdrijden en in de wegrace. In Parijs behaalde ze de grootste triomf uit haar carrière. De manier waarop was indrukwekkend: het verschil met de concurrenten was enorm.

Van Soest reed Van Till, de Zwitserse die vrijwel alle wereldbekers wint, op ruim twee minuten achterstand. De Deense Lund kwam op ruim drie minuten achterstand over de finish.

Van Soest pakt tijdrittitel: 'Mooie bijvangst van mijn behaalde doel van wattages trappen'

Op de vroege Franse ochtend reed Chantal Haenen in de H4/5-klasse net niet naar de paralympische tijdrittitel op de weg. De 27-jarige Nederlandse was zes seconden langzamer dan de Amerikaanse winnares Oksana Masters (23.45,20) en dus moest ze genoegen nemen met het zilver.

Brons ging naar de Chinese Sun Bianbian, die ruim tachtig seconden langzamer was dan Haenen.

Haenen op zes tellen van goud naar paralympisch tijdritzilver, Jansen vierde

Het scheelde niks tussen Haenen en Masters bij het handbiken, zoals de sportdiscipline wordt genoemd. Bij het eerste tussenpunt op de 14,2 kilometer lange tijdrit met start en finish in Clichy-sous-Bois, was Haenen een halve minuut sneller dan de Amerikaanse, Maar Masters vloog over het parcours in het tweede deel van de race.

Voor Haenen, die in 2015 haar benen verloor bij een verkeersongeluk, in 2017 werd opgemerkt door de Nederlandse wielerbond en in 2021 en 2023 de wereldtitel pakte in het handbiken, is het zilver haar eerste paralympische medaille.

Chantal Haenen

Dat Haenen het tegen Masters aflegde, was geen schande; Masters won paralympisch goud op de tijdrit en de wegrace bij de Spelen van Tokio. In meerdere sporten is ze actief: ze won al paralympische medailles in het roeien en meerdere titels in het langlaufen op de Paralympische Winterspelen.

De andere Nederlandse deelneemster Jennette Jansen, als H4-atleet in de gecombineerde H4/H5-klasse, eindigde net naast het podium. De 56-jarige Jansen, die al paralympisch atletiekgoud won in 1988, kwam ruim een halve minuut later over de streep dan Sun.

Later op de woensdag, de eerste dag in het paralympische wielrennen op de weg, komen acht Nederlandse mannen het parcours op rond Clichy-sous-Bois, aan de rand van Parijs. 's Middags komen Tristan Bangma, Vincent ter Schure, Martin van de Pol, Daniel Abraham, Mitch Valize, Tim de Vries, Mark Mekenkamo en Jetze Plat de weg op.

Regerend paralympisch tijdritkampioen Plat jaagt na zijn goud op de triatlon op zijn tweede gouden medaille.

Advertentie via Ster.nl