NOS SportAangepast

De Groot en Van Koot naar halve finales, Vink en Schröder tegen elkaar in finale

Rolstoeltennisster De Groot via Chinese Luoyao naar halve finales enkelspel

Diede de Groot en Aniek van Koot hebben de halve finales bereikt van de Paralympische Spelen van Parijs. Beide Nederlandse rolstoeltennissters versloegen in de kwartfinales hun opponent in twee sets. Niels Vink en Sam Schröder gaan tegen elkaar strijden in de finale.

De 27-jarige De Groot, die als topfavoriet geldt voor de paralympische titel, begon ijzersterk aan de wedstrijd tegen de Chinese Guo Luoyao. Ze liep uit naar een 4-0 voorsprong en kon winst in de eerste set al ruiken, maar Guo knokte zich knap terug.

Er moest een tiebreak aan te pas komen om de eerste set te beslissen. Daarin was De Groot met 6-3 te sterk en trok de Nederlandse de wedstrijd naar zich toe.

Ook in de tweede set begon De Groot, de regerend paralympisch kampioen, sterk en pakte ze de eerste twee games. Maar ook dit keer trok Guo de stand weer gelijk. De Groot liet het dit keer echter niet tot een tiebreak komen en sleepte de set uiteindelijk alsnog vrij eenvoudig met 6-3 binnen.

Aniek van Koot gunde haar Chinese tegenstandster Li Xiaohui in de eerste set slechts één game. In de tweede set ging het lang gelijk op, maar plaatste Van Koot op 6-5 de beslissende break. De Groot en Van Koot ontlopen elkaar in de halve finales, waardoor een Nederlandse finale dus mogelijk is in Parijs.

In het dubbelspel boekten De Groot en Van Koot samen een zege. Met 6-2, 6-2 werd het Chinese duo Li/Zhu verslagen en een finaleplaats veiliggesteld.

Bij de mannen was het vandaag geen succes. Allebei de Nederlandse dubbelduo's, Spaargaren/Ter Hofte en Egberink/Scheffers, sneuvelden in de kwartfinales van het dubbeltoernooi. Ruben Spaargaren en Maarten ter Hofte verloren van de als eerste geplaatste en de topfavoriet: de Britten Alfie Hewett en Gorden Reid.

Tom Egberink en Maikel Scheffers, in Tokio nog goed voor brons, legden het af tegen de Spanjaarden.

Nederlandse finale

Vink, die drie jaar geleden in Tokio paralympisch brons won, was binnen een uur klaar met zijn halvefinalepartij. Hij versloeg de Turk Ahmet Kaplan met 6-1, 6-1.

De 21-jarige Nederlander, die in zijn jonge carrière al twee keer Roland Garros, twee keer Wimbledon en één keer de US Open won, treft in de finale landgenoot Sam Schröder, die in twee sets afrekende met de Israëliër Guy Sasson.

Schröder (24) keek in de eerste set lange tijd tegen een achterstand aan, maar knokte zich terug van een achterstand van drie games en sleepte er een tiebreak uit. Daarin was de Nederlander met 6-1 te sterk voor Sasson.

In de tweede set moest Schröder zich opnieuw terug knokken van een achterstand en ook dit keer lukte dat. Bij een 4-4 stand stoomde hij door tot 6-4 en won hij de wedstrijd.

De finale tussen Vink en Schröder wordt donderdag gespeeld.

Advertentie via Ster.nl