NOS Nieuws

Meerderheid hooggerechtshof handhaaft blokkade X in Brazilië

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft besloten om socialemediaplatform X te blijven blokkeren. Twee van de vijf rechters zeiden het eens te zijn met de eerdere beslissing van hun collega-rechter Alexandre de Moraes, die vrijdag deze maatregel oplegde. De twee andere rechters moeten nog hun stem uitbrengen, maar er is dus nu al een meerderheid voor het verbod.

De Moraes verbood het platform omdat X-baas Elon Musk weigert een juridische vertegenwoordiger aan te stellen in Brazilië. De Moraes wil dat Musk dat doet zodat het land kan optreden tegen verspreiding van haat en nepnieuws op het voormalige Twitter.

Boete van 8000 euro

De opperrechter stelde eerder dat X geblokkeerd blijft totdat het platform aan de eisen van de rechter voldoet. Musk zegt dat hij dat niet wil doen. De X-baas zegt te staan voor vrijheid van meningsuiting en weigert extreemrechtse accounts te sluiten die haat en desinformatie verspreiden.

Het hof stemde ook in met een maatregel die moet voorkomen dat Brazilianen de blokkade omzeilen. Dat kan bijvoorbeeld met een VPN, een netwerk waarmee het lijkt het alsof je in een ander land zit. Mensen die deze methode gebruiken riskeren een boete van ongeveer 8000 euro per dag.

Bolsonaro

Rechter De Moraes doet onderzoek naar verspreiding van nepnieuws en haat in de periode dat oud-president Bolsonaro aan de macht was. Als onderdeel van dat onderzoek vroeg hij X eerder dit jaar om bepaalde accounts te blokkeren. Musk is daar groot tegenstander van en zegt dat een rechter zich de vrijheid van meningsuiting niet mag aantasten.

Brazilië is een grote afzetmarkt voor het socialemediaplatform. Het Amerikaans-Duitse marktonderzoekbureau Emarkteter schat dat zo'n 40 miljoen Brazilianen minstens een keer per maand op het platform actief waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl