NOS SportAangepast

De Groot soeverein, Schröder en Vink op medaillekoers op volle dag rolstoeltennis

In wat af en toe leek op een trainingspartij heeft Diede de Groot zich geplaatst voor de kwartfinales van het paralympisch rolstoeltennis toernooi in Parijs. In 44 minuten veegde de Nederlandse de Israëlische Maayan Zikri van de baan: 6-0, 6-0.

Als regerend paralympisch kampioen en grote favoriet voor het goud is De Groot voor niets minder dan de paralympische titel naar Parijs gekomen. De Groot speelt dinsdag vanaf 12.00 uur in de kwartfinales.

De Groot was tevreden na zege. "Er zit veel kwaliteit in mijn slagen en dat geeft een goed gevoel", zei De Groot na afloop van de eenvoudige partij. "Het voelde niet als een trainingspartij, wel echt als voor 't echie."

Bekijk hieronder de reactie van De Groot na haar partij tegen Zikri.

De Groot tevreden ondanks weinig tegenstand: 'Kon heel veel uit eigen slagen halen'

Op het oranje, paralympische gravel van Roland Garros plaatsten eerder op de maandag Sam Schröder en Niels Vink zich zonder moeite voor de halve finales in het enkelspel voor mannen (quads).

Schröder had aan twee sets in minder dan een uur genoeg tegen de Braziliaan Leandro Peña: 6-1, 6-2. Vink deed het nog sneller. In 41 minuten verpulverde hij Robert Shaw en gunde de Canadees geen enkele game: 6-0, 6-0.

In de halve finales van het enkelspel treft Schröder dinsdag de Israëliër Guy Sasson. Vink speelt dan tegen de Turk Kaplan of de Brit Lapthorne.

Schröder, winnaar van paralympisch zilver in Tokio, en Vink, winnaar van paralympisch brons in Tokio, kennen elkaar goed.

Schröder/Vink zijn regerend paralympisch kampioen in het quad-dubbelspel, woensdag spelen ze samen voor titelprolongatie in de finale.

En er was meer Nederlands rolstoeltennis op maandag in Parijs: in totaal zeven wedstrijden met Nederlanders op de baan.

Na De Groot meldde Ruben Spaargaren zich op het court Philippe Chatrier voor zijn partij in de derde ronde van het enkelspel voor mannen tegen de Fransman Gaetan Menguy. Spaargaren won met 6-4, 6-1 en speelt dinsdag de kwartfinales.

Van Koot ook sterk

Net als De Groot speelde ook haar dubbelpartner Aniek van Koot haar tweederondepartij. Op het court Suzanne Lenglen had ze geen moeite met de Japanse Manami Tanaka. In twee sets (6-0, 6-2) was het na anderhalf uur gedaan.

Maikel Scheffers ging het minder goed af. Tegen de Spanjaard Martin de la Fuente verloor hij in twee sets (6-2, 6-2) voor een plek in de kwartfinales.

En toen moest de langste partij nog komen. Tom Egberink stond in een ware slijtageslag 2 uur en 18 minuten op de baan tegen de Spanjaard Daniel Caverzaschi. Egberink won in twee sets, 7-6 (4), 7-6 (13), en plaatste zich daarmee voor de kwartfinales.

Advertentie via Ster.nl