NOS Nieuws

Wekdienst 2/9: Wilders spreekt in rechtbank • Staking in Israël

Goedemorgen! Geert Wilders komt zelf aan het woord bij de rechtszaak tegen twee Pakistanen die hem dood wilden. En vakbonden en oppositiepartijen in Israël hebben opgeroepen tot een staking.

Eerst het weer: het wordt warm met maxima tussen 25 en 30 graden. Vanochtend valt plaatselijk een bui. Vanmiddag wordt het klam en neemt de buiigheid toe. Vooral vanavond kunnen de buien zwaar uitpakken met onweer en hagel.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • Geert Wilders zal spreken in de rechtszaak tegen twee Pakistanen die in Nederland vervolgd omdat ze zouden hebben opgeroepen om de PVV-leider te vermoorden.
  • Vakbonden en oppositiepartijen in Israël hebben mensen gevraagd om vandaag het werk neer te leggen. Ze eisen dat de regering een deal sluit met Hamas om de Israëlische gijzelaars vrij te krijgen.
  • Bij de start van het nieuwe academische jaar op onder meer de Universiteit van Amsterdam worden extra veiligheidsmaatregelen genomen in verband met mogelijke pro-Palestijnse demonstraties. Zo mogen bezoekers geen jassen en tassen mee naar binnen nemen.
  • En prinses Beatrix onthult vanmiddag in Den Haag een standbeeld van haar moeder, koningin Juliana. Het beeld komt uiteindelijk te staan op een plein naast het Centraal Station.

Wat heb je gemist?

Vrijwel alle Nederlanders vinden dat je altijd moet checken of de ander seks wil. Het gaat om 96 procent, blijkt uit een groot periodiek onderzoek van Rutgers naar seksuele gezondheid van volwassenen in Nederland.

De organisatie noemt als "zorgwekkende ontwikkeling" dat Nederlanders minder vaak een condoom gebruiken tijdens seks. Ook het gebruik van de pil als anticonceptiemiddel is afgenomen. Daar staat tegenover dat de spiraal juist iets vaker wordt gebruikt. Verder hebben de meeste mensen één tot drie keer per maand seks met een partner.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Zomervakantie voorbij, buitenzwembaden dicht. Zo ging het jarenlang in de eerste week van september. Maar dat begint langzaam aan te veranderen. Door het warmere weer in september blijven steeds meer buitenzwembaden langer open.

Buitenbaden dit jaar steeds vaker ook in september open

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl