Premier Schoof voor de vergadering van het kabinet
NOS NieuwsAangepast

Schoof over nachtelijk begrotingsoverleg: ook tiende procent gaat om harde euro's

Premier Schoof vindt dat "er goed geluisterd is naar elkaar". Dat zei hij vanmorgen voor de vergadering van het kabinet. Hij kreeg de vraag waarom het overleg tussen de top van het kabinet en de vier coalitiepartijen over de begroting vannacht zo lang heeft geduurd.

"The devil is in the details. Een tiende van een procent klinkt in koopkrachtplaatjes als niet relevant, maar dat gaat gewoon om harde euro's in de portemonnee van mensen", onderstreepte Schoof.

Volgens hem was het overleg onder meer bedoeld om te kijken of de begroting voldoet aan de criteria uit het 'hoofdlijnenakkoord'. Hij noemde daarbij solide begrotingsbeleid, loon naar werken en armoede: "En als je luistert, ga je ook wat dingetjes veranderen."

'Ook voor extraparlementair kabinet steun belangrijk'

Schoof herhaalde dat het ook voor een extraparlementair kabinet belangrijk is "je op hoofdlijnen verzekerd te weten van steun van de partijen die dit kabinet dragen". Hij wilde niet spreken van onderhandelingen.

De gesprekken duurden tot 04.00 uur vannacht en de premier noemde het vanochtend goed nieuws dat er een begroting is en dat die gesteund wordt door de coalitiepartijen.

Heinen: een complexe puzzel en scherpe keuzes

Minister Heinen van Financiën noemde het logisch dat de fracties wilden weten of het hoofdlijnenakkoord nog overeind staat. Hij herhaalde dat de marges klein zijn en hij sprak over een hele complexe puzzel en scherpe keuzes: "We hebben serieuze tegenvallers, die dekken we. Daar komen vragen uit voort en je hebt pas een akkoord als iedereen tevreden is. We moeten het samen doen."

Het is de bedoeling dat het kabinet de begroting vandaag officieel vaststelt en voor advies naar de Raad van State stuurt. De definitieve plannen gaan op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer, de derde dinsdag van september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl