Christoph Daum
NOS Voetbal

Voormalige Duitse succestrainer Daum (70) overleden

Voormalig trainer Christoph Daum is zaterdag op 70-jarige leeftijd overleden. De Duitser leed sinds het najaar van 2022 aan longkanker.

Daum stopte al op 28-jarige leeftijd met voetballen, waarna hij zich stortte op een loopbaan als trainer. In het seizoen het seizoen 1986/1987 volgde de toenmalig assistent-trainer bij FC Köln hoofdcoach Georg Kessler op na diens voortijdige ontslag. Hij bleef daar enkele jaren aan het roer en werd in 1989 en 1990 vicekampioen van Duitsland.

Met zijn tweede club, VfB Stuttgart, pakte hij in 1992 wel de titel in de Bundesliga. Daardoor mochten de Zuid-Duitsers het seizoen erop in de Champions League uitkomen.

Buitenlander te veel

In de eerste ronde werd Leeds United uitgeschakeld, maar Daum bleek één buitenlander te veel te hebben gebruikt. De wedstrijd moest op neutraal terrein opnieuw worden gespeeld. In een vrijwel leeg Camp Nou in Barcelona won Leeds met 2-1, waardoor de Engelse ploeg zich plaatste voor de volgende ronde.

In het buitenland greep hij met Besiktas (1995), Austria Wien (2003) en Fenerbahçe (2004 en 2005) de landstitel. In 2008 loodste Daum zijn oude liefde FC Köln, dat twee jaar eerder was gedegradeerd, naar de Bundesliga. Zijn laatste klus was het bondscoachschap van Roemenië in 2017.

Cocaïne

In 2000, na het EK in Nederland en België, zou Daum de nieuwe bondscoach van Duitsland worden, tot bleek dat hij cocaïne had gebruikt. De Duitse bond stelde daarop Rudi Völler als trainer aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl