Forensisch experts van de politie doen onderzoek in Solingen
NOS NieuwsAangepast

Drie doden bij mesaanval in Duitse stad Solingen, klopjacht op dader

In de Duitse stad Solingen zijn gisteravond zeker drie doden gevallen bij een mesaanval. Daarnaast raakten er acht mensen gewond bij de aanval, van wie vijf ernstig, aldus de Duitse politie. Het gaat bij de dodelijke slachtoffers om twee mannen en een vrouw, meldt persbureau DPA.

Volgens Bild stak een man om zich heen op een plein bij een stadsfeest in de West-Duitse stad, waarbij het 650-jarig bestaan van Solingen werd gevierd. Hij zou gericht hebben ingestoken op de kelen van zijn slachtoffers. De dader is op de vlucht geslagen, waarna de politie een klopjacht begon. Die is vanochtend nog altijd bezig.

Vanuit de gehele deelstaat van Noordrijn-Westfalen kwamen er speciale eenheden naar Solingen. De politie gaat uit van één dader en zegt geen duidelijk signalement van de voortvluchtige te hebben.

De politie en hulpdiensten zijn massaal aanwezig in de stad:

Meerdere doden bij mesaanval in Solingen

De minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, Herbert Reul, bezocht laat in de avond de plek van de mesaanval. Hij waakte voor speculaties over de dader. "Uit het niets steekt iemand willekeurig mensen neer. We kunnen nog niets zeggen over de persoon of het motief."

Tim Kurzbach, de burgemeester van Solingen, schrijft in een persverklaring dat hij "in shock" is. "We wilden samen ons stadsjubileum vieren, en nu moeten we rouwen om doden en gewonden. Het breekt mijn hart dat er een aanval op onze stad heeft plaatsgevonden", aldus Kurzbach, die zegt te bidden "voor iedereen die nog steeds voor zijn leven vecht".

Er is inmiddels een streep gezet door alle feestelijkheden voor het stadsjubileum, dat tot en met zondag zou worden gevierd. De burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve, was gisteravond samen met twee wethouders ook aanwezig op het jubileumfeest in Solingen. Hij schrijft op X dat de Goudse delegatie "veilig in het hotel" is ondergebracht. Gouda is een zusterstad van Solingen.

'Viel opeens iemand naast mij neer'

De autoriteiten vragen inwoners om het stadscentrum te mijden. Het incident vond plaats op het Fronhof-plein, waar op dat moment een band optrad. Een ooggetuige zegt tegen het Solinger Tageblatt dat hij rond 21.45 uur aan het gezicht van de zangeres zag dat er iets niet goed was.

"En toen viel iemand op een meter naast mij opeens neer", zei Lars Breitzke tegen de lokale krant. Eerst dacht hij aan een dronken persoon, maar toen hij zich omdraaide zag hij meer mensen op de grond liggen in plassen bloed.

Kort na 22.00 uur werd een concert van de beroemde Duitse dj Topic op een ander plein in de stad, de Neumarkt, gestopt vanwege het incident. De duizenden bezoekers werd verzocht om het plein rustig te verlaten. De dj schreef later op zijn Instagrampagina dat hem door beveiligingspersoneel was gevraagd om door te spelen na de mesaanval, om zo massale paniek te voorkomen. "Dat was ongelofelijk moeilijk", aldus Topic.

Solingen ligt ten zuiden van het Ruhrgebied, nabij Düsseldorf en op zo'n honderd kilometer ten oosten van Roermond.

Begin juni werd Duitsland ook al opgeschrikt door een mesaanval. Toen stak een man om zich heen bij een anti-islambijeenkomst in het centrum van Mannheim. Bij die aanslag kwam een agent om het leven, die werd neergestoken toen hij de aanvaller probeerde tegen te houden. Later werd duidelijk dat de mesaanvaller radicaal-islamitische motieven had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl