Artsen aan het werk op een verpleegafdeling
NOS Nieuws

Eerste testprikken met 'baanbrekend' longkankervaccin zijn gezet

Artsen in zeven landen zijn begonnen met het testen van een longkankervaccin. Deskundigen zijn positief en noemen de prik baanbrekend, omdat het vaccin volgens hen mogelijk duizenden levens kan redden.

Longkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten. Volgens KWF Kankerbestrijding krijgen 14.800 Nederlanders jaarlijks te horen dat zij deze vorm van kanker hebben. Bovendien is het ook moeilijk te genezen, omdat het vaak laat wordt ontdekt.

In de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen, Spanje, Turkije en Hongarije worden de prikken nu getest op 130 patiënten. Het gaat om longkankerpatiënten in verschillende stadia; zowel mensen die bestraling hebben gekregen of een operatie hebben ondergaan, tot mensen bij wie de longkanker minder vergevorderd is. Afgelopen week zijn de eerste prikken gezet.

Artsen zijn positief gestemd over de testfase en met name over hoe makkelijk een vaccin is ten opzichte van andere kankerbehandelingen. Siow Ming Lee is oncoloog bij het UCLH in Londen en leidt in het Verenigd Koninkrijk het onderzoek. "Deze technologie is de volgende grote fase in de ontwikkeling van kankerbehandeling", zei hij tegen The Guardian.

Lee zette het vaccin bij een 67-jarige man met longkanker. Zijn behandeling duurt ongeveer een jaar. De eerste zes weken krijgt hij wekelijks een prik, daarna elke drie weken.

Omdat het nog om de testfase gaat, is het onduidelijk wanneer de volgende fase aanbreekt. Het testen en het vervolgens ook echt op de markt brengen van nieuwe vaccins kan vaak jaren duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl