Een diamant gevonden door Lucara Diamond Corp
NOS Nieuws

Op een na grootste diamant ooit gevonden in Botswana

In Botswana is een van de grootste ruwe diamanten ooit opgegraven. Het gaat om een diamant van 2492 karaat, die gevonden is in een mijn in het noordoosten van het Afrikaanse land. Dat gebeurde met behulp van röntgentechnologie om de edelstenen te identificeren.

Het Canadese mijnbouwbedrijf Lucara Diamond Corp deed de vondst, maar deelde geen informatie over de waarde of de kwaliteit van de edelsteen. Wel gaat het volgens het bedrijf om de op een na grootste ruwe diamant ooit. De grootste werd in 1905 gevonden in buurland Zuid-Afrika en is de Cullinan van 3106 karaat. Deze is verwerkt in de Britse kroonjuwelen.

Diamantwinning in Botswana

In Botswana worden veel diamanten gewonnen, het land kent meerdere diamantmijnen. In dezelfde mijn waar de nieuwste ruwe diamant werd gevonden, zijn eerder diamanten van 1758 en 1109 karaat ontdekt.

Vorig jaar werd de diamantproductie van Botswana geschat op ruim 3 miljard euro. Het is de belangrijkste bron van inkomsten van het land.

De prijs van geslepen diamanten wordt berekend aan de hand van de kleur, slijpwijze, karaat en de zuiverheid. De gemiddelde prijs van een diamant van 1 karaat ligt ongeveer tussen 4000 euro en de 6000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl