NOS Nieuws

Boeren mogen mest twee weken langer uitrijden

Boeren mogen mest twee weken langer over hun land uitrijden dan aanvankelijk de bedoeling was. Dat heeft minister Wiersma (Landbouw) bekendgemaakt.

In plaats van tot en met 31 augustus mag dierlijke mest nu tot en met 15 september worden uitgereden. Volgens de BBB-minister moet dat "op een voor het milieu verantwoorde manier" gebeuren.

Regen

De periode waarin mest mag worden uitgereden, wordt jaarlijks vastgelegd in een nitraatrichtlijn, om te voorkomen dat de bodem verontreinigd wordt. De deadline was dit jaar 31 augustus.

Maar belangenorganisatie LTO had de minister om uitstel gevraagd vanwege de grote hoeveelheid regen die het afgelopen jaar is gevallen. Er mag volgens de wet geen mest worden uitgereden als er te veel water op het land ligt, dus de boeren hadden door de natte omstandigheden naar eigen zeggen weinig gelegenheid om dat te doen.

'Niet zo hoog'

Een adviescommissie die bestaat uit wetenschappers op het vlak van waterkwaliteit, plantengroei, het KNMI en vertegenwoordigers van sectorpartijen bekeek of verlenging mogelijk was.

"De commissie komt tot de conclusie dat een verschuiving van de uiterste uitrijddatum van uiterlijk 31 augustus naar uiterlijk 15 september voor drijfmest op grasland mogelijk een gering verhogend effect zou kunnen hebben op de uitspoeling", schrijft Wiersma aan de Tweede Kamer. "Door de natte omstandigheden zal de hoeveelheid minerale stikstof in de bodem echter waarschijnlijk niet zo hoog zijn en zal bemesting waarschijnlijk nog kunnen resulteren in een stikstofopname van de gewassen na 31 augustus."

Mestcrisis

In Nederland dreigt een mestcrisis omdat volgend jaar de uitzondering die Nederland heeft bij de Europese regels voor het uitrijden van mest vervalt.

In het regeerakkoord stelt het kabinet dat het bij Brussel "alles op alles" gaat zetten "om de Europese richtlijnen zo aan te passen dat ze werkbaar zijn en het verdienmodel ondersteunen". Wiersma stelde vorige maand echter dat er geen garantie is dat de Europese Commissie hulp gaat bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl