Ondanks succesvolle Spelen hangen bezuinigingen als donkere wolk boven de sport
Is het Nederlandse succes op de Olympische Spelen in Parijs over vier jaar te herhalen in Los Angeles? Directeur topsport André Cats van NOC*NSF denkt van wel, maar doet tegelijkertijd een beroep op de politiek en het bedrijfsleven.
Met de zesde plaats in het medailleklassement, dankzij vijftien gouden medailles, presteerde Nederland historisch goed op de Spelen. Het oude record van Sydney 2000 (twaalf gouden medailles en een achtste plaats op de medaillespiegel) werd uit de boeken geveegd.
De heerschappij van baanwielrenner Harrie Lavreysen, de wondermarathon van Sifan Hassan en het stuntgoud van de 3x3-basketballers. Het zijn voorbeelden dat een gedegen topsportbeleid loont. Toch ligt er voor Cats een schone taak, want het huidige kabinet is voornemens om naar schatting 45 miljoen euro per jaar op sport te bezuinigen.
Cats vertelde voor de start van de Spelen al "met veel spanning" de aangekondigde bezuinigingen van de overheid te volgen. "Ik hoop dat het niet gebeurt", zegt hij nu in Parijs. "Als wij dit succes willen volhouden, dan moeten we kijken naar extra investeringen in de toekomst. Dat moeten we wel beseffen."
Extra investeren dus. Dat staat haaks op wat de overheid vooralsnog van plan is. "Ik denk dat we hebben laten zien wat topsport betekent voor de maatschappij, ook hier in Frankrijk weer. Maar dat heeft een prijskaartje", waarschuwt Cats.
Vertrouwen
"Ik hoop dat zowel de overheid als het bedrijfsleven zich achter ons blijft scharen, om het succes van Parijs te kunnen herhalen. Ik heb er ook vertrouwen in dat dit gaat gebeuren."
Het kabinet maakte in ieder geval van dichtbij mee wat sportsucces met Nederland doet. Zo brachten onder anderen premier Dick Schoof en staatssecretaris Vincent Karremans van Sport (herhaaldelijk) een bezoek aan Parijs.
Tientallen topsporters uitten in juni in een brandbrief aan het kabinet hun zorgen over de voorgenomen bezuinigingen. Cats wijst er nogmaals op dat investeren in sport loont.
"We kregen zes jaar geleden van de overheid een impuls van 20 miljoen euro. Daar plukken we nu de vruchten van", benadrukt hij. "Wij doen dingen in Nederland gewoon slim en efficiënt. En we doen het vooral ook samen. We zitten elkaar, als bond of coaches, niet in de weg."
Bezuinigingen of niet, over vier jaar wachten in Los Angeles nieuwe Olympische Spelen, die al omgedoopt zijn tot The Hollywood Games. "Dat wordt een totaal andere operatie", waarschuwt Cats.
"We hadden nu de Spelen in onze achtertuin. Los Angeles heeft daarentegen een ander klimaat en je moet rekening houden met een jetlag", verwijst hij naar het tijdsverschil van negen uur met Nederland.
Cats is vol vertrouwen dat Nederland ook dan weer goed kan presteren. "We hebben in het verleden laten zien dat we daar ook goed mee kunnen omgaan. Dus ik verwacht dat we het in Los Angeles minstens zo goed kunnen doen als in Parijs."