Bezoekers in het centrum van Sneek tijdens de Sneekweek
NOS Nieuws

Noodbevel van kracht tijdens Sneekweek uit vrees voor rellen

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft een noodbevel uitgevaardigd om te voorkomen dat voetbalhooligans de Sneekweek verstoren. Het bevel geeft de politie de mogelijkheid personen of groepen uit Sneek te weren.

De maatregel is sinds gisteravond van kracht. Tot nu toe is er één aanhouding verricht.

Burgemeester Jannewietske de Vries vaardigde het noodbevel uit omdat er supporters van SC Cambuur naar Sneek waren gekomen met het doel zich te verzamelen in de binnenstad. Er bestond "ernstige vrees" dat er tijdens de Sneekweek verstoringen van de openbare orde zouden optreden door die groep, meldt de gemeente.

Het gaat om een groep van zo'n vijftig personen, van wie sommigen maskers en bivakmutsen droegen en verstorend gedrag vertoonden. Ze wilden zich verzamelen bij een café in de binnenstad.

Op sociale media worden beelden gedeeld van de politie-inzet in de stad:

Politie in het centrum van Sneek

Preventieve werking

Met het noodbevel kan de politie mensen op ieder moment verplichten om de bebouwde kom van Sneek en een straal van twee kilometer daarbuiten te verlaten. Volgens een politiewoordvoerder is vannacht één persoon aangehouden omdat hij een bevel om te vertrekken niet opvolgde.

Verder bleef het rustig, zegt een woordvoerder van de gemeente, die benadrukt dat van het noodbevel een preventieve werking uitgaat. "Daardoor is het niet tot een grotere escalatie gekomen."

Het noodbevel is gisteravond na 22.00 uur ingegaan en blijft geldig tot het einde van de Sneekweek, vrijdagochtend 07.00 uur.

Paniek

Bij het besluit tot de maatregel speelden eerdere ervaringen van de politie bij confrontaties een rol, meldt de gemeente. Er werd gevreesd voor een kortstondige en heftige confrontatie waarbij relschoppers met straatmeubilair en andere voorwerpen gooien. Dat zou weer paniek kunnen veroorzaken bij bezoekers op de muziekpleinen tijdens de Sneekweek, met gevaar voor de veiligheid.

Tijdens de Sneekweek worden er overdag zeilwedstrijden gehouden op het Sneekermeer, waarna er 's avonds in de stad optredens zijn. Op de festiviteiten kwamen vorig jaar zo'n 200.000 mensen af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl