De muur op de vliegspottersplek in Odiliapeel
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Metershoge muur om vliegtuigspotters bij Vliegbasis Volkel te weren

In het dorp Odiliapeel staat sinds kort een metershoge muur op een populaire plek voor vliegtuigspotters. Defensie wil het zicht op straaljagers op Vliegbasis Volkel beperken, schrijft Omroep Brabant.

Volkel is een van de thuisbases van de Nederlandse gevechtsvliegtuigen. De spottersplek bij de Brabantse basis is populair bij fotografen en liefhebbers van F-16's en F-35's.

"Ongeveer anderhalf jaar geleden is besloten dat we deze muur gingen bouwen", vertelt woordvoerder Marleen Molema aan de omroep. Vorige week is begonnen met de bouw.

"Medewerkers moeten veilig en ongestoord hun werk kunnen doen als zij zich voorbereiden op een vlucht of bij terugkomst van een vlucht. Als vliegtuigspotters zo dichtbij staan met trappen en grote telelenzen komt de privacy van medewerkers in het gedrang", zegt Molema.

Teleurstelling

Vliegtuigspotters vinden het jammer, blijkt uit de reacties in een Facebookgroep voor spotters op Volkel met ruim 11.000 leden.

De muur achter de opstellocatie van de vliegtuigen, zorgt ervoor dat spotters geen goed zicht meer hebben op de straaljagers die er opstijgen en landen. "We snappen dat het voor vliegtuigspotters een teleurstelling is, maar dat personeel veilig en ongestoord kan werken, heeft voor ons prioriteit", aldus Molema.

Liefhebbers kunnen op andere plekken in Nederland nog wel foto's maken. "Dit is vooralsnog de enige plek waar we zichtbeperkende maatregelen nemen, omdat het zo dicht bij de vliegbasis is", aldus Molema.

Advertentie via Ster.nl