Onrust op de financiële markten is ook in Japan zichtbaar
NOS NieuwsAangepast

Japanse beurs hard onderuit, AEX ook in de min; vrees voor recessie in VS

De beurs in Japan is de week dramatisch begonnen. De Nikkei-index sloot op een verlies van 12 procent. Dat was het grootste dagverlies sinds 1987. In een reactie daarop staat de AEX in Amsterdam inmiddels op ruim 3 procent in de min op 849 punten. De hoofdindex verloor vrijdag al meer dan 3 procent. Vooral de techbedrijven ASML, Besi en ASMI gaan verder omlaag.

De MidKap in Amsterdam verliest vanochtend 2,6 procent tot 832,73 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 3 procent.

De hoofdindex in Tokio zakte vandaag tot het laagste niveau in zeven maanden. Met name de Japanse exportbedrijven zoals Toyota werden hard geraakt. De Nikkei verloor in de laatste drie handelsdagen ruim 20 procent aan waarde in vergelijking met het recordniveau van vorige maand.

Ook op andere beurzen kleuren de borden rood. In Seoul werd de handel zelfs tijdelijk stilgelegd en zakte de Kospi tussentijds 9 procent. De beurs in Sydney daalde 3,6 procent en de Hang Seng-index in Hongkong verloor 2,6 procent.

Fors verlies ASML

Na de zware koersverliezen afgelopen vrijdag, gingen de techbedrijven ASML, Besi en ASMI vanochtend opnieuw hard omlaag op de Amsterdamse beurs. De rode cijfers vanochtend liepen op tot 12 procent. Ook de banken moeten het ontgelden uit angst voor een recessie. ING en ABN Amro verloren 7 en 4 procent. Bij een recessie bestaat immers de kans dat klanten hun leningen niet meer kunnen terugbetalen.

Sinds eind vorige week vrezen beleggers voor een recessie in de VS. Dat zou volgens hen komen doordat de Amerikaanse Federal Reserve te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente en nu achter de feiten aanloopt.

Vrijdag bleek dat de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in juli flink is afgezwakt. Dat verergerde de zorgen over een afkoeling van de grootste economie ter wereld en van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl