NOS NieuwsAangepast

PostNL wil financiële bijdrage overheid voor postbezorging

PostNL wil dat de overheid financieel bijspringt om goede postbezorging te kunnen blijven garanderen. In het tweede kwartaal daalde de hoeveelheid brievenbuspost opnieuw.

Bij het bedrijfsonderdeel Mail (post) werd nog wel 1 miljoen euro verdiend. Maar dat is te weinig, zegt het bedrijf, om de stijgende arbeidskosten op te vangen en de verder dalende hoeveelheden post die het verplicht is te verwerken volgens de Postwet.

Het ministerie van Economische Zaken zegt dat er momenteel door de ACM onderzoek wordt gedaan naar de postbezorging. Pas als dat is afgerond, gepland voor begin 2025, is de verwachting dat er een besluit valt over extra geld. Wel wordt er dit najaar nog gekeken naar "tussentijdse overbruggingsmaatregelen", die niet verder worden gespecificeerd.

Postwet

De Rijksoverheid heeft PostNL aangewezen om een basispakket aan postdiensten uit te voeren.

De eisen voor dat basispakket staan in de Postwet 2009.

PostNL is verplicht om:

  • verspreid over het land openbare brievenbussen te hebben
  • die brievenbussen vijf dagen per week te legen
  • vijf dagen per week post te bezorgen, voor rouwpost en medische post is dat 6 dagen
  • gemiddeld minimaal 95 procent van de brieven de volgende dag te bezorgen.

Toezichthouder ACM stelt vast dat aan die laatste voorwaarde sinds 2019 niet is voldaan.

"Tien jaar geleden bezorgden wij drie poststukken per adres per dag, vandaag bezorgen wij er drie per week", zegt Herna Verhagen, bestuursvoorzitter van PostNL over het teruglopende aantal brieven. "Het betekent dat de postbode heel veel huizen voorbijloopt voordat hij weer een brief in de bus doet."

De postbode zou efficiënter kunnen gaan werken als de bezorgtermijn wordt verlengd. PostNL wil het liefst niet langer de garantie hoeven afgeven dat een brief binnen 24 uur wordt bezorgd, maar binnen 48 uur. Later zou dat opgerekt moeten worden tot 72 uur.

Het ministerie onderzoekt nu het verlengen van de bezorgtermijn. Tot daar een beslissing over is genomen, zou het Rijk met geld over de brug moeten komen om "bereikbare, betrouwbare en betaalbare postbezorging veilig te stellen", zegt Verhagen.

"We hebben in de afgelopen 15 jaar die volumedalingen steeds zelf opgevangen,"zegt Verhagen. "Dus we hebben steeds, gereorganiseerd, geautomatiseerd en de postzegelprijs verhoogd. Nu zeggen we: de rek is er uit."

"Als je ons vergelijkt met andere postbedrijven in het buitenland, dan zie je dat in heel veel landen de dienstverlening al is aangepast naar een dienstverlening à la vandaag gepost binnen twee dagen bezorgd. En bijna alle landen om ons heen krijgen ook een financiële bijdrage vanuit hun overheid."

PostNL komt met het verzoek om staatssteun bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. De nettowinst bedroeg in die periode 14 miljoen euro, dat is 4 miljoen meer dan in de tweede drie maanden van vorig jaar

Het volume van pakketten steeg met 6 procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl het postvolume met 6 procent kromp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl